Színház

Szarvassá változott fiú - kiáltás a titkok kapujából

előadás, magyar, 2003.

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Vidnyánszky Attila a színház eszközeivel újraírta Juhász Ferenc versét, és az így létrejött, sokféle hangulatot egyesítő, de alapvetően mégiscsak lírai jellegű színpadi kompozíció a beregszászi társulat szuverén világértelmezését fejezi ki, amelyben a felhasznált irodalmi alkotás legfeljebb ihletforrásként említhető.

A költeményről:
Megtört, fájdalmában megöregedett anya várja vissza fiát a biztonságot nyújtó szülői házba. A fiú azonban nagy úton jár, a titkok kapuján szeretne áthatolni, mert odaát létezésének értelmét, igazságát sejti. Anyja hiába csábítja a régi emlékekkel, a jól ismert illatokkal, ízekkel, táncokkal, mesékkel, a halott apa megidézésével, a fiú nem térhet haza. Az önmagáról való tudást áhítja, ám ez csak úgy lehetséges, ha önnön arcát felejti, ha "szarvassá változik". A szarvassá változott fiúnak a gyökerektől az univerzumig a villanyfényben-benzinben fürdő városon keresztül vezet az útja, miközben folyamatosan felidéződnek számára a falusi otthon képei is. A beregszásziak előadása követi Juhász Ferenc hosszúversének tagolását. Az első szakaszban "az Anya és a Fiú téren és időn átívelő, a gyerekkort, az összetartozást felidéző párbeszéde", a kétségbeesett anyai kiáltás és a fiú fájdalmas, de kíméletlen mondata ("anyám, édesanyám, nem mehetek vissza, ne csalogass engem") visszhangzik. A recitált párbeszédet olyan elementáris képsorok kísérik, mint a szarvas-fiú ébredése, vagy a könyv-patákon egyensúlyozó szarvascsorda rituális tánca. A második "epizodikus, már-már történetté összeálló, epikusba hajló jelenetsor" a fiúnak a modern városba vezető útját s az itt szerzett élményeit jeleníti meg, például találkozását a híveit benzinnel tápláló, sátáni nőalakkal. A város izgalmas, ám annál érzéketlenebb, kegyetlenebb tapasztalataival összemosódnak az otthon idilli, harmonikus, "földközeli", de új titkokat már nem ígérő képei. Az egyik világból önként kilépve, a másikból kitaszíttatva - a fiú magányosan és pőrén érkezik meg a titkok kapujához, amely a halál kapuja. Csak ezen a kapun át térhet vissza anyjához.

A(z) Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház) előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások

4/10
offtopic
Sumomo 2015 jan. 12. - 10:32:06 4/10 Előzmény FElepHánt
SPOJLER lehet...

off

Magyarázd már meg kérlek a répajelenetet, vagy a fiú falloszának megfejését, mert én nem értem, csak a hányinger kerülgetett.
4/10
Sumomo 2015 jan. 12. - 10:29:33 4/10
Nagyon vegyes érzelmekkel jöttem el a színházból.
Valami olyasmit éreztem, mikor megépítenek valamit, amibe mindent beleraktak és még jól is, de esztétikailag ronda az összkép.
Lehetett volna remekmû, de néhány obszcén jelenettel tönkre tettek mindent.Ha szünet van tuti ott hagyjuk az elõadást.
Egy nõ kiabált a ruhatárnál mérgében.
A taps csak a színészek teljesítményének szólt, keményen megdolgoztak érte.
10/10
FElepHánt 2011 jan. 10. - 13:43:38 10/10
Színpadi Költemény - Látvány Oratórium - Szavak, zene, képek, mozgások - Misztérium Látomás...
A Legnagyobb Csodák egyike Hazai Színpadon!

...a végén Trill Zsolt a Mennybe Megy, mi már ott vagyunk...