Színház

Székely fonó

daljáték, magyar, 2003.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A Székely fonó nem opera, nem oratórium; inkább nevezhetjük színpadi zeneműnek vagy daljátéknak, amely az erdélyi székelyek népi szövegeire és dallamaira készült. Műfaja különleges és meghatározhatatlan. A kottába az van írva, hogy "Magyar életkép Erdélyből". Az egyik Kodály-méltató "drámai hőskölteménynek" nevezi, a másik "drámai életképnek" népballadából, a harmadik operaméretű népballadának. Kodály voltaképpen új magyar zenei műfajt teremtett: az erdélyi fonók énekes együttléteiből sajátos egyfelvonásos zenedrámát. Szövege népballadák füzére, melyet maga a zeneszerző állított össze. Zenéjében a zárt számok remek népdalfeldolgozások, s a köréjük írt cselekmény nem recitatívóban, hanem zenekari epizódokban és színpadi némajátékokban zajlik.

A darab színhelye: fonóház egy székely faluban. Két főszereploje: a Háziasszony (alt) és Kérője (bariton). Az ő kényszerű elválásuk s végül boldog egymásra találásuk áll a történet középpontjában. A Kérőt üldözik a zsandárok, búcsúzik kedvesétől, a közeledő zsandárok elől az ablakon át menekül. Lányok jönnek a fonóba, szeretnék felvidítani a bánatos Háziasszonyt: dalolnak, táncolnak, eljátsszák a "Kitrákotty-mesét". Megérkeznek a legények is, az egyik lepedőbe bújt kísértetként, gyertyával kivilágított tökfejjel ijesztgeti a lányokat, de pórul jár, jól elverik. Régi székely népballadát játszanak el, Görög Ilona balladáját. Belép a fonóba a gazdag legény, az ő éneke nem tetszik senkinek, kigúnyolják. A csendőrök hozzák az elfogott Kérőt bilincsbe verve. Kiderül azonban, hogy a keresett gonosztevő nem ő, hanem az, aki feljelentette: a gazdag legény. A Kérő megszabadul bilincseitől, a fonó népe boldogan ünnepel.

A(z) Szigligeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2003. szeptember 26., Szigligeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások

3/10
botta-melinda 2016 okt. 13. - 09:38:06 3/10
Ja, és a cselekmény elég tekintélyes része egy kalitkában játszódik, amelybe nem lát bele a nézõ, csak a földszint elsõ sor balközép 12-es székbõl
3/10
botta-melinda 2016 okt. 13. - 09:35:02 3/10
Már az sem tetszett, hogy a zenekari darab elõtt egy kis népi zenekar is eljátssza szinte ugyanazokat a nótákat, aztán a zenekari változatnak se vége se hossza, szünet nélkül. Aztán kiderült, hogy még mindig a kis népi zenekar volt a jobb... Nekem úgy rémlik, ismertem ezt a darabot régebbrõl, de hogy egy merõ gyász az egész, melynek végén a halottak összeházasodnak és boldogan élnek míg meg nem halnak, ez valami új koncepció lehet.
A zenéje is furcsa volt, a zenekar is dallamot játszik, az énekesek is dalokat énekelnek, csak a kettõ nem stimmel össze, más hangnemben van vagy nem is tudom... szóval még Kodályt sem idézi fel igazán...
Radis 2011 márc. 03. - 11:05:38
Ezúton is szeretném megköszönni Demény Attilának, illetve minden résztvevõnek.
Gyönyörû élmény volt.