Színház

Szentivánéji álom

előadás, magyar, 2011.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

William Shakespeare színdarabjait nem azért érdemes ismerni, mert a legtöbbjük kötelező olvasmány. William Shakespeare színdarabjai egész egyszerűen Jók. Nagy j-vel. A "színház az egész világ" kezdetű megállapítását pedig saját darabjai szemléltetik a leginkább. Lám, színház az egész élet, és élettel teli minden színház. Minden Jó színház. Nagy j-vel. Nem véletlenül hódítanak egyre nagyobb teret a különböző drámapedagógia módszerek az iskolai nevelésben és a lélekgyógyászatban. A színházon keresztül való nevelés egyenlő az életre való neveléssel. A színházon keresztül magával az élettel találkozhat az arra járó, és a drámai szituációkon keresztül valós életproblémákat dolgozhat fel. Játsszunk egy kicsit! Tegye fel a kezét, aki még nem volt szerelmes! Igen, sejtettem. Egy kéz se lendült a magasba. Akkor beszélgessünk! Vagy beszéljen maga Shakespeare! Szentivánéji álom című vígjátékánál szebben úgysem fogalmazható meg a vágy, a tudatos vagy éppen tudat alatti szenvedély. Ráadásul, ahogy Géher István, kiváló Shakespeare kutató írja:
"A Szentivánéji álom-ban nincsenek főhősök, aminthogy fő- és mellékcselekmény sincs. Ebben a fantasztikus színjátékban nem történik semmi különös. Theseus herceg arra vár, hogy oltárhoz vezesse a karddal kért Hippolytát, s három nap elteltével meg is teszi. Hat kézműves mester műkedvelő színielőadással akar fellépni a hercegi lagzin, próbálják a darabot és elő is adják. Négy fiatal szerelmes addig-addig váltogatja a helyét, míg végül két pár lesz belőlük. A tündérkirály és a tündérkirályné előbb veszekszik, aztán összebékül. Vérszegény kis mese külön-külön mind a négy, de együttesük, ahogy képtelenül és szemérmetlenül elkeverednek egymásban: tömény és édesded abszurdum. Mint a szerelem."
Fandl Ferenc színész-rendező a Miskolci Nemzeti Színház fiatal színészeivel kísérli meg a beavatást: kéznyújtásnyi közelségbe hozni a színházat a középiskolás fiatalokhoz. Élményt nyújtani a színészi jelenlét, a látvány, a zene és a tánc lenyűgöző erejével. Játszani és beszélni a Szerelemről (nagy sz-el), fejet hajtva a valaha élt legnagyobb játékos: William Shakespeare előtt.

A(z) Miskolci Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. január 21., Miskolci Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások