Színház

Szenvedély

dráma, 2 felvonás, magyar, 2004.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Mit jelent a méltóság és a becsület egy olyan banális -ugyanakkor mégis tragikus- szituációban, amikor egy férj, harminckét évi házasság után, közli a feleségével, hogy új életre vágyik egy fiatal nővel. Mi tarthat össze egy élet során két embert? Milyen szenvedély irányítja az életüket? Hogyan kellene kikerülni az együttélés során felbukkanó csapdákat, és kikerülhetőek-e egyáltalán?
Joanna Murray Smith ausztrál drámaírónő hallatlanul izgalmas nézőpontból vizsgálja a mai házasságok természetét és a kapcsolatok felbomlását; metszően éles -ugyanakkor végtelenül empatikus- perspektívába helyezi a banálisnak látszó történetet, mely nehezen engedi el a nézőt akár egyetlen pillanatra is. Bár a téma egészen hétköznapi, ez nem mondható el sem az írás minőségéről, sem a darab szereplőiről.

Joanna Murray Smith ma ausztrália egyik legelismertebb drámaírója, de rendszeresen publikál prózát és újságokba is ír. Melbourne-ben él. Művei közül (Rapture, Nightfall, Redemption, Love Child, Atlanta, Flame és Bombshells) több is nemzetközi sikert aratott, ám valamennyit túlszárnyalta a Szenvedély (eredetiben: Honour, [1995]) címu darabjával, melyet eddig több mint tíz országban mutattak be, egyöntetű sikerrel. A darab 1996-ban a legmagasabb irodalmi díjat nyerte Ausztráliában, 1995-ben a New York Stage and Film fesztiválon Meryl Streep volt az felolvasószínházi bemutató a címszereplője, az 1998-as Broadway-produkció Tony jelöléseket és egy díjat hozott a színészeinek, a londoni előadás kritikái pedig velejéig angol darabnak ismerték el Joanna Murray Smith drámáját. A kegyetlen londoni kritikusok szokatlan melegséggel írtak a darabról és még azt is megbocsátották, hogy az író ausztrál.

A(z) Pesti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2004. október 16., Pesti Színház

Stáblista:

Vélemény: