Színház

Szó és Zene - Esterházy-est

előadás, 2018.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Parti Nagy Lajos, Spiró György, Závada Pál,
Dés László és Dés András

Mi heten – Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Spiró György és Esterházy Péter, valamint Dés László, Barcza Horváth József és Dés András, hosszú ideje léptünk fel együtt, Budapesten és mindenfelé, ahová hívtak bennünket. Mondhatni, összeszokott társaság voltunk, jól éreztük magunkat a fellépéseken és azon kívül is így együtt. Barátság ez, olyan, ami egymás tiszteletén és szeretetén alapul. Péter elment 2016. július 14-én. A veszteség mindnyájunkat letaglózott, igazából máig feldolgozhatatlan. Hiszen nem csak egy nagy írót, de egy egészen kivételes embert veszítettünk el, aki körül úgy keringtünk, mint a nap körül a bolygók. Az utolsó fellépésünkön, amire Ő már nem tudott eljönni, és mi mindnyájan felolvastunk az írásaiból, levélben üzent a közönségnek:
Gyerekkoromból felsejlik egy emlék: „Magyar hangja, Láng József”. Az én hangom, a magyar hangom most a barátaim hangja. Igyekeztünk vidám hangokat és csöndeket választani. Felhőtlen jó szórakozást kívánok.
Ez az idézet is azt mutatja, hogy az utolsó pillanatig képes volt még a halálos betegségén is felülemelkedni, ironizálni, játszani, emberséget mutatni! Ezt bizonyítja utolsó regénye, a Hasnyálmirigynapló is. Ami párját ritkítja a világirodalomban. Vagy mint a Javított kiadás. Mert ezek az írások nem csak irodalmi remekművek, de óriási emberi teljesítmények is!

Dés László

A(z) Óbudai Társaskör előadása

Hozzászólások