Színház

Szociális cirkusz: a játékhoz való jog

cirkuszi előadás, magyar, 2016.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Magyar Zsonglőr Egyesület tagjai azt vallják, hogy a szociális cirkusznak kortól függetlenül gyógyító és átformáló ereje van. Február 18-án este előadásokkal és szakmai kerekasztal-beszélgetéssel várják az érdeklődőket a Ferencvárosi Művelődési Központban, ahol arra is választ kapunk, hogy miként formálják a társadalmat a cirkusz eszközeinek segítségével.

Tudományosan alátámasztott tény, hogy a cirkusz eszközeivel fizikai készségeink, képességeink gondolkodásunk, még társadalmi érzékenységünk is fejleszthető. A Magyar Zsonglőr Egyesület munkatársai egyebek mellett a Pesterzsébeti gyermekvédelmi központhoz tartozó kamasz fiataloknak szerveznek cirkuszoktatást, rendszeres fellépéseket, táborokat.

A cirkusz ereje abban rejlik, hogy a zsonglőrködés miközben szórakozatja a gyereket, komoly eredményeket ér el azzal, hogy szorgalmasan és koncentrálva gyakorol. Megtapasztalja, hogy a befektetett energia, a kitartás valóban meghozza a gyümölcsét. Ráadásul egy olyan tudás birtokába kerül, melynek akár performatív jelleget is tud adni. Tapasztalataik szerint a zsonglőrködés a testi, lelki és kognitív képességek területén pozitív hatást fejt ki, ezen kívül javítja a mozgáskoordinációt és a kézügyességet. A MOL Gyermekgyógyító Program által támogatott projekt során a fiatalok szociális készségei is fejlődnek a módszer segítségével, a közönség előtti nyilvános fellépések pedig önértékelésüket és magabiztosságukat erősíti meg.

Február 18-án A játékhoz való jog című műsor egy nem hagyományos cirkuszi előadói est lesz. A Ferencvárosi Művelési Központban tartott produkciókban nem a profi fellépőkön lesz a hangsúly, hanem azokon a fiatal cirkuszcsoportokon, akiket ez a hobbi kovácsolt egy csapatba, akiknek a cirkusz közösségi és egyéni élményeket, sikereket adott. A színpadon fellép a Pesterzsébeti Pince Ifjúsági Klub csapata, a H52 Ifjúsági Iroda zsonglőrcsapata, a Heim Pál Kórház gyermekpszichiátriai osztályán működő ifjúsági cirkuszcsoport és a Hős utcai zsonglőrködő gyermekcsoport is. Az előadást ezek után hazai és nemzetközi profi cirkuszi előadók követik, akik maguk is szociális cirkuszi tanárok.

Az előadásokat egy kerekasztal-beszélgetés előzi meg, amely kontextusba ágyazza, valamint áttekinti a szociális cirkusz működését és eredményeit mind hazai, mind nemzetközi téren. Itt lehetőség nyílik a szociálisan hátrányos helyzetű fialakkal végzett ifjúsági munkánkat mélyebben megérteni és átlátni a cirkuszi foglalkozások főbb hatásait, amik sokkal inkább a folyamat során, mint az előadás pillanatában jelentkeznek.

A(z) Ferencvárosi Művelődési Központ előadása

Hozzászólások