Színház

A szőke ciklon

színmű, magyar, 2015.

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

A kacagtató komédia szerepeit Földes Eszter, Őze Áron, Szerednyey Béla, Józsa Imre és Csonka András alakítják: ők keresik a Buddha-szoborba rejtett gyémántot izgalmas kalandok és egyéb titkok közepette.

A rendezői koncepció egy közismert csapdát kerül majd ki, miszerint színpadi adaptációkban elvesznek Rejtő ragyogó narrációi. Tudvalevő, hogy a híres író a regényeit a gépíró kisasszonyok lakásán mondta tollba, illetve gépre. Ezt a legendát lovagolja meg a koncepció, hiszen az előadás maga is megjeleníti a fent említett körülményeket. Ezúttal Rejtő nehezített pályán mozog, hiszen a gépíró hölgy két perccel ezelőtt költözött be a lakásába, ezért még a helyszínen tartózkodik a költöztető, a zongorahangoló, az apa, sőt, még a szomszéd is láb alatt van, Rejtőt szorítja az idő és a jelenlévők bevonásával alkotja meg a történetet. Az előadásban hol Rejtő mesél, hol pedig a szereplők játsszák el a fordulatos történetet, melyhez természetesen zene is társul.

"Az élethez kell egy kis őrültség!" - és Evelyn Weston személyesen hozza el nekünk, miközben egy fegyenc szoros kíséretében az Álmodó Buddha nevű szobrocskát hajszolja, s ciklonként kapja föl s hurcolja Európán és a Szaharán át a borostát nem tűrő tudós Sir Bannistert. A népszerű regényéből készült színpadi adaptációban maga Rejtő Jenő is fölbukkan... Öt színész huszonöt szerepben meg még egy zongorista.

A(z) Játékszín előadása

Bemutató időpontja:

2015. augusztus 14., Játékszín

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
itsme1 2021 dec. 31. - 08:14:17 10/10
Rejtő regényt színpadra vagy filmvászonra vinni rettentő nehéz, már több neves rendezőnek beletört a bicskája. Szente Vajk egyedi megoldása viszont parádés. Aki kicsit is ismeri Rejtő életét és olvasta A szőke ciklont (ez nagyon fontos, hogy minden poént értsünk), jól fog szórakozni. Csonka Picire írt személyes poénok csak további pluszt adtak az előadáshoz. Őze Áron ismét remekelt (még ha nem is hasonlít Jenőre), de ezt már megszoktam tőle. Úgy gondolom, kimondhatjuk: utolérte apja nagyságát, ha nem szárnyalt már most túl.
prukuty 2018 jún. 19. - 14:24:23
Úgy tudtam, hogy Józsa Imre már itt hagyott minket. Rosszul tudom? Esetleg frissíteni kéne a színlapot?
8/10
doktormacko1 2015 szept. 18. - 17:39:37 8/10
8 / 10 Azt kaptam , amit vártam. Nem lesz az évad darabja , de két óra könnyed szorakozás . Napjainkra Rejtõ is egy kicsit megöregedett , de igazi klasszikus marad. Ezt dobják fel a szereplõk játéka.