Színház

Táncrekonstrukciók

táncelőadás, 2006.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"A többhónapos áldozatos munkát vállaló próbavezetők, táncosok lépésről lépésre közeledve a táncokhoz, belülről élhették újra az eredeti alkotófolyamat útkereső dilemmáit. Igyekezvén belebújni a "nagy elődök" mozdulataiba, kompozíciós logikájukba, rengeteget tanulunk róluk és magunkról. Mércénk azonban mindig kettős volt: a mi tanulási folyamatunkból, módszertani kísérleteinkből mi az, ami túlmutat a pedagógiai szempontokon, és számot tarthat a néző érdeklődésére. Megmondom: a darabok szépségén túl az a hihetetlen energia, ami változatlan erővel árad ezekből a kis híján felejtésre ítélt művekből." - mondja Angelus Iván az est szerkesztő-rendezője.

Martha Graham - a XX. század talán leghíresebb moderntánc koreográfusa - 1930-ban illetve
36-ban készítette az esten bemutatott két koreográfiát. A Steps on the streets/Léptek az utcán című, darab "a korszakot átitató szenvedélyes nyugtalanságot fogalmazta meg fegyelmezett, szikár és erőteljes mozdulatokkal, tisztán áttekinthető koreográfiai formában". A Lamentation/Sirató "Graham életművének emblematikus darabja lett, mert ebbe a mindössze néhány percnyi szólóba - amelyben ráadásul a táncos el sem hagyja a helyét és a testét elfedő ruhából is mindössze a lábfeje, az arca és a kézfeje villan ki néhány másodpercre - sikerült belesűrítenie ars poétikáját".

José Limón a korszak másik iskolateremtő koreográfusa. Az estet záró darab címe a Mindennek rendelt ideje van kezdetű ószövetségi szövegre utal. A mű ihletője a Prédikátor könyvének 3. szakasza, amelyben az emberi élet tevékenységei sorjáznak: születés és halál, ölés és gyógyítás, rontás és építés, megőrzés és eldobás, hallgatás és szólás, hadakozás és békesség, szeretet és gyűlölet, sírás és nevetés, jajgatás és táncolás.

A(z) Trafó előadása

Bemutató időpontja:

2006. december 20., Trafó

Stáblista:

Hozzászólások