Színház

Tanulmány a koreografológiáról

előadás, 2008.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Fárad-e a toll, mikor a papírt járja? Ki tart kezében, ha táncolok? Mondhatnék valamit mozdulatban? Átölelnél, ha elfolyok? Mit lát a papír, ha odafigyel? Járhatja-e minden toll a maga útját? Kifogyhat-e a testemen? Begolyózhatok-e, ha táncolok? Olvashatok-e a lábnyomodból? Megöregszik-e a toll, ha sokat mozdulok? Léphetek-e a tollad ritmusára? S egyáltalán más a más írása?

A műhelymunka három önálló alkotó és egy szakértő közös alkotása. Gold Bea közel tizenöt éve foglalkozik színházzal, tánccal, mozgással, alapító tagja a Dekadance társulatnak, 1998 óta dolgozott az Artus társulattal. Gold Attila operatőr, televíziós munkái mellett is folyamatosan keresi a képi megformálás egyedi minőségeit, Gold Beával már több alkalommal dolgozott együtt zeneszerzőként, fénytervezőként. Kövesdi László a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után dolgozott Párizsban, Szegeden, Szolnokon, majd szabadúszóként a Szabó Réka vezette Tünet Együttes számos előadásában. Hakkel Hedvig pedig írásszakértőként, igazságügyi grafológus szakértőként tevékenykedik.

Egy táncos, egy operatőr, egy színész és egy grafológus keresi az Írás kapcsolatát a tánccal, mozgással, kiemelten előtérben tartva a vizuális megfogalmazást és a képszerű effekteket. Ezen alkotók teste, személyisége formálja az előadást, mely etűdöket, jeleneteket "ír" a térbe, a közönség köré.

"Gold Bea, a hazai modern tánc halk szavú, elmélyült, kiemelkedően intelligens lírikusa ritkán járt terepre hív magával... kivételesen izgalmas kísérlet tanúi lehetünk. A mű kínálta élmény olyan, mintha beleállnánk egy sebes sodrású patakba ... az események, gondolatok körülvesznek, cirógatnak, ki-kibillentenek egyensúlyunkból....szívesen néznénk még hosszan, kíváncsian." Halász Tamás, Kultúra.hu 2009

A(z) MU Színház előadása

Stáblista:

Vélemény: