Színház

Tanulni, tanulni, tanulni

színmű, magyar, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Tüzdelt Zülők!
Máskor scináljanak jobb jerekeket.(...)
Kedves Paidagágász Néni!
Hun házasodunk hun meg elválunk
különb féle jerekekkel kísérletezünk."
(Weöres Sándor)

Életpályamodell vagy pályaelhagyás. Százhúszezer forint vagy hatezer svájci frank. Pofozkodó tanár vagy tanárverő diák. Cigány a földszinten, paraszt az emeleten - integrált oktatás. A gyöngyöspatai Robin Hood, egyenest Nottinghamből. Mamakör és gyerekszáj. Ők. Mi. Komolyan. Humorral. Nem szájba rágva, de ismét szó szerint.

Beiskolázás, szegregáció, iskolai erőszak, keretszámok, lehetőségek és lehetetlenségek a felsőoktatásban.. A PanoDráma csapata ismét egy rendkívül aktuális, más és más szempontból, de mindenkit érintő témát dolgoz fel, ez alkalommal is a dokumentumszínház, egészen pontosan a verbatim színház eszközeivel. A produkciót létrehozó színészek és dramaturgok interjút készítettek középiskolai és egyetemi tanárokkal, diákokkal, szülőkkel, oktatási szakértőkkel, az előadásban elhangzó szövegek pedig a verbatim ("szó szerinti") munka elveinek megfelelően eredeti anyagok, melyek hosszát és sorrendjét az alkotók határozzák meg anélkül, hogy a szövegeket a legcsekélyebb mértékben is stilizálnák vagy átírnák.

A világhírű német dokumentumszínházi formáció, a Rimini Protokoll munkamódszerét kölcsönözve ezúttal a PanoDráma színpadra szólítja a téma szakértőit is. Minden este több, az oktatásügyhöz különböző szempontból kapcsolódó szakember kommentálja, egészíti ki a színpadon elhangzottakat.

"Az iskola azért van kitalálva, hogy a társadalmi egyenlőtlenséget újratermelje. Az iskola gondoskodik róla, hogy a gazdagok gyerekeiből gazdagok legyenek, a szegény gyerekei meg szegények maradjanak. A hatalom kitalál diskurzusokat, amiken kívül nem lehet gondolkodni, s vannak bizonyos intézmények, amelyek ezeket a diskurzusokat rányomják a társadalomra és kényszererővel hatnak rájuk: az elmegyógyintézet, a börtön, a kórház és az iskola." (Bolgár Dániel, történész, aki szakértőként az előadásokon személyesen is jelen van)

"...az ünnepségeken a cigány gyerekek nem kapnak szerepet, az úszásoktatásból kimaradnak, a napközibe pedig csak olyanok járhatnak, akiknek mindkét szülője dolgozik..."
(részlet a gyöngyöspatai szegregációs per vádiratából)

"A mi gyerekeink soha nem mehetnének olyan táborba, amit a férjem ingyen csinál?"
(a Radnóti Gimnázium díjazott tanára)

Az első hazai Elfriede Jelinek-produkciót követően a PanoDráma 2011 tavaszán mutatta be a 2008-2009-es romák elleni támadássorozattal foglalkozó Szóról szóra című verbatim színházi előadását. Ez a produkció a hazai sikerek után most külföldi turnéra indul: többek között Strasbourgban és Prágában látható majd. A legújabb, Tanulni, tanulni, tanulni című előadás a PanoDráma társadalompolitikai projektsorozatának ötödik állomása.

"Egy valóságot hoznak elénk, amit ők, az alkotók szerkesztenek, az ő szemük nézi, vágja és rakja össze. Nem adják hozzá saját szavaikat, azok valahol kint, a valóságban lelhetők fel, emberek szájában. A nézőpontot, szerkesztést teszik hozzá." (Tompa Andrea, Színház)

A(z) Trafó előadása

Bemutató időpontja:

2012. április 19., Trafó

Stáblista:

Hozzászólások

szervezõ 2012 ápr. 21. - 09:01:22
Szegregáció, vagy integráció - érdekes, aktuális téma, jó dramaturgia, eléggé pesszimista, negatív kicsengés. Olyan érzésem volt a darab alatt, mint többnyire a hírek nézése közben, reménykedem, hogy valamilyen jó hírt is mondanak, de nem csak negatív kicsengésû információk jöttek. Egy-egy jó példa azért csak jó lett volna. Én nem vagyok pedagógus, nem dolgozom iskolában, de a tanárok, gyakorlatilag a darabban nem tudtak jó megoldást felmutatni, hogyan lehet megfelelõen viselkedniük az integráció, vagy szegregáció napi kritikus problémái közben, még, a sikeresnek tûnõ, eredményesnek tûnõ iskolavezetõ szájába is adtak egy negatív végszót. Ha ennyire ilyen kilátástalan a valós helyzet az iskolafronton, akkor tényleg menekülni kell Magyarországról! Én a 4 szegregáltan nevelt gyermekem nevelésének tapasztalatai alapján sokkal optimistább vagyok.