Színház

Tárgyas ragozás - szubjektív etnográfia

felolvasószínház, magyar, 2013.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Molyoló vagy gyorstalpaló, néprajzos vagy nem, idős vagy fiatal, fiú vagy lány, szereted vagy utálod a műanyagot, lenyűgöz a szép és a régi vagy nem: ha eljössz, nem menekülsz! Felolvasó színházzal búcsúzik a közönségtől a TÁRGYAS RAGOZÁS - szubjektív etnográfia című tanulmányi kiállítás. A szkeccseket Keresztesi József írta, felolvassák: Máthé Zsolt, Schönberger Ádám, Péter Kata és Radnay Csilla.

Jevgenyij Proszpototoronovovics: Pilleszék! Szentséges Szűzanyám! Az idejét sem tudom, mikor ültem utoljára pilleszéken. [...] A dajkámnak volt ilyen pilleszéke Jevrogomorodovban! Élt ott egy idős muzsik, Fetya apó. Tett-vett a ház körül, gondozta a veteményest, megjáratta a lovakat, rendbe hozta, ha elromlott valami. És képzelje, kedves Marija Fedorova, ő maga faragta azokat a pilleszékeket. Polipropilénből!

Marija Fedorova: Valóban?

J. P.: Így igaz, ahogy mondom. A nép, a mi drága népünk nem ismer határt találékonyságban! Fogta a polipropilént, jól megpöködte jobbról-balról - már elnézést, hölgyeim! -, aztán nosza, belevágott!

M. F.: Értem, értem...

J. P. (elérzékenyül): Emlékszem, odaadta nekünk, gyerekeknek, a műanyag forgácsokat. Azokkal játszottunk, azok voltak a legféltettebb kincseink. Hol ilyen színű volt, hol pedig...

A(z) Néprajzi Múzeum előadása

Stáblista:

Hozzászólások