Színház

Tartuffe

komédia, 2 felvonás, magyar, 2006.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Tartuffe neve mellé a szereplők felsorolásánál Moliere csak annyit ír: álszent. És valóban, Tartuffe szinte foglalkozásként űzi az álszentséget. Amellett, hogy becstelen álszent, ügyes taktikus, aki kikeresi az emberek gyenge vagy érzékeny pontjait és ott támad. Beszivárog egy házba, először szinte észrevétlenül, aztán mind erőszakosabban. Át akarja venni a hatalmat.

Moliere darabjának két bemutatója 1664-ben és 1667-ben nagy siker volt, de mindkétszer betiltással járt. A második bemutató után XIV. Lajos kérlelhetetlenül betiltotta a darabot.

Miért ilyen veszélyes Tartuffe? Ki is ő? Ez a gazfickó, aki befurakodik Orgon házába és ott feldúlja a családi békét saját romlott szenvedélye, pénzéhsége által.
A darabban a beteges hiszékenység és a feltétlen önfeladás is megkapja a magáét Orgon alakjában. Moliere üzenete, hogy legyen szemünk és eszünk, ne lépjünk be fenntartás nélkül akárki csapdájába.
Az író kíméletlenül elbánik Tartuffel. Nem az igaz hit és vallás ellen támad, hanem azok ellen, akik ezt kihasználják. Ez a gazember elindult világkörüli útjára. A "tartuffeség" ma is érvényes: a ravasz, kíméletlen cselvetés és a gondolkozás nélküli hiszékenység.

A(z) Magyar Színház előadása

Bemutató időpontja:

2006. március 24., Magyar Színház

Stáblista:

Hozzászólások

Planetarium 2009 febr. 12. - 00:20:53
kicsit nagyon meglepõ :D
zolimaci 2009 jan. 29. - 13:22:07
Tegnap láttam. Mindenkinek ajanlom. Jol összerakott elõadás meglepõ, de nagyon találó végkifejlettel.
Õze Áron nagyon jó és igen meglepõ Csomor csilla nagyszerü alakítása. Asszem végleg megszabadult Berényi Zsuzsától.