Színház

Téli utazás

színmű, magyar, 2014.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Az irodalmi Nobel-díjas Elfriede Jelinek, Zsótér Sándor és a Vígszínház társulatának találkozása különleges színházi estét ígér.

"Itt az egyik valóság, az időé, itt a másik: én."
Az irodalmi Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jelinek varázslatos darabja az idő leküzdhetetlen hatalmáról szól, arról, hogy a múló idő hogyan nyer egyre nagyobb jelentőséget. Wilhelm Müller és Franz Schubert Téli utazás című ihletadó dalciklusának alapélménye az otthontalanság, és ez az életérzés áthatja Jelinek írását is.

A darab nyolc részből áll, melyben személyes problémaként megélt filozofikus elmélkedések váltakoznak a társadalom visszásságainak leírásával. Az utolsó részekben a szerző az anyjához való viszonyával és apja Alzheimer-kórral folytatott harcával néz szembe. Fájdalmasan őszinte vallomás ez, mégpedig egészen szokatlan, a humort is különös fénytörésben mutató, groteszk módon.

A Téli utazás megkapta a legjobb új német drámának járó rangos elismerést, a Mülheimer Theatertage díját.

"A darabjaimban mindig ékesszólóan jut kifejezésre valami, de nem tudni, ki beszél, mit és hogyan? Az én Téli utazásomban a beszélő előtt vonul el a táj. Valaki nyugalmi, tétlen állapotban beszél... Ez egy álló helyzetben tett utazás... Ez a tétlenség, szünet, nyugalom már a hazatérés? Megérkezett az ember, vagy még van remény elmenni? Hiszem, hogy épp ebben a nyugalmi-álló helyzetben lehetnek azok a gyökerek, amelyek ehhez a helyhez kötnek szorosan. Gyökerek, amelyeket mindazok érzékelnek, akik megpróbálnak elmenni valahonnan, amit az ember otthonnak nevez."

A(z) Vígszínház előadása

Bemutató időpontja:

2014. január 4., Vígszínház

Stáblista:

Hozzászólások

szonya1 2014 jan. 19. - 19:19:16
Ennél sokkal tartalmasabb, értõbb kritika olvasható Boronkay Soma tollából a prae.hu oldalán!
http://prae.hu/prae/articles.php?aid=6935&cat=4

Börcsök Enikõ és Venczel Vera játéka miatt pedig különösen kihagyhatatlan az elõadás.
7/10
FElepHánt 2014 jan. 19. - 11:31:31 7/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu
Általában 30 oldalig tart a türelmi idõ, ha addig nem tetszik a könyv, nem olvassuk tovább. Jellinek sportkönyvét 12 oldal után vágtuk a sarokba. Szabad asszociációból Ulyssesse óta önellátóak vagyunk. A vígszínházi produkció elsõ része, a textus értelmezhetetlensége miatt, kitartó rémálomba merített.
Hiába a havasi hütte titkokat rejtõ alakzata, hiába csodálatos Börcsök Enikõ deklamációja, de még a két tündérlány, Szabó Erika és az isteni Bach Kata lebegõ látomása sem tudott lekötni.
Szünet után nagyot változik a helyzet. Benedek Mari vörösébe öltözve, a fõszereplõ leginkább szexuális antiéletének történéseit taglalja, egyre inkább belelendülünk mi is, a végén még az eddig némán asszisztáló Fehér Balázs Benõ is formás monológban summázza a szituációt. Tallér Zsófia száncsengõs zenéje fokozódik, gomolyog a köd, himnikus fénybe
borul az alpesi táj, a végkifejletben Zsótér Sándor elképesztõ gyönyörûségbe vezérli a már-már reménytelennek tûnõ elõadást.
Ebbõl is látszik, hogy mi a meghatározó a színházban, talán mégsem a szöveg, a tartalom és az annyit átkozott-áldott "mondanivaló"..., - hanem a vizuális teátralitás, a zene, a fény, a látvány és benne az élõ szellemtestek csodává ötvözõdõ együttese.
De muszáj volt elorozni Jeles András zseniális alkotásának címét?!?