Színház

Tenebrae

opera, magyar, 2002.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Tenebrae gyakorlatilag csak gesztusokból áll. Gergye Krisztián különös koreográfiája ötvözi a Jáva szigetéről hazahozott mozgáskultúrát a provokatív táncelemekkel és jelmezzel, illetve az azt helyettesítő meztelenséggel, miközben Ágens folyamatosan torzuló, a dinamikai és magassági végletek között mozgó hangja mindvégig elemel a nézőtéri környezetből.

A Tenebrae sötétséget jelent. Az előadás annak a képtelen küzdelemnek a víziója, melyet a sorsra ítélt ember a tisztán látás illúziójáért folytat. "Tükör által homályosan..." Minden, mi a szemünkre bocsátott hályogon túlról "fogható", a vegetatív működésre kárhoztatott testen keresztül préselődik át a valóságba. A Daimón uralta ösztönök és a tudattal bíró én örökös lelkiismeretfurdalással telített harcát mutatja be az előadás.

A Tenebrae-ben a saját művein kívül a barokk operák áriáit, a kortárs zene klasszikusainak illetve az elektronikus zene nagyjainak a műveit használó, a korok és zenei műfajok között biztonsággal átjáró énekes, Ágens; a jávai táncot a kortárs tánc elemeivel ötvöző Gergye Krisztián; a görög mitológia alakjait a jelenkorba beemelő jelmeztervező, Bánki Róza; a klasszikus, improvizativ, jazz és elektronikus zenével foglalkozó brácsás, Jávorka Ádám; a számos nemzetközi és hazai díjat nyert, kortárs zenével foglalkozó klarinétos, Klenyán Csaba előadása összegzése Ágens eddigi munkáinak.

A(z) Bakelit Multi Art Center előadása

Bemutató időpontja:

2002. szeptember 23., Bakelit Multi Art Center

Stáblista:

Hozzászólások