Színház

Terített asztal - Sulchan Aruch

táncelőadás, 2 felvonás, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A társulás olyan művészekből áll akik már táncoltak vagy táncolnak olyan hazai és külföldi balett együttesekben, mint Győri Balett, Nemzeti Balett , Rudra Bejart , Cullberg Balett, Badora Dance Company. N.G. Rövidítés az új generációt jelenti, amit azért választottak, mert az előadásaikban keresik az új formanyelvet, amiben a klasszikus balett, a kortárs tánc és tradicionális vagy akár street elemek is vegyülnek. A darabokba rendszerint megjelennek a társművészetek, a képzőművészet, a színház vagy a videotechnika.

I. rész
Esküvő
Koreográfus: Kulcsár Noémi
A menyasszony felkészülését az új életre egy rituális fürdőzéssel kezdi, ami alatt a vőlegény újragondolja életét, de nem festői zsánerképekben, hanem "örök emberi érzelmek" színjén: a szerelmek, barátság, utazás, konfliktusok. A menyasszony magára húzza menyegzői ruháját és találkoznak a szertatáson, a hüppe alatt. A három kellék, mint a gyűrű ami "önmagába visszatérő görbe vonal" az összetartozás szimbóluma vagy a hüppe a szabad ég alatt, és a levél, ami szabályokat állít, mind metaforikus része az egésznek.

II. rész
Bar micvo
Koreográfus: Fodor Zoltán
A beavatási szertartások a legtöbb kultúrában és vallásban megtalálhatók. A rítusok segítenek a csoportépítésben, összetartják a közösséget. Bár a beavatási szertartások sokfélék, abban mind megegyeznek, hogy ez az átlényegülés ideje, amikor a csoport az egyént felruházza a közösség által birtokolt jogokkal és szerepekkel. A zsidó vallásban egy ilyen meghatározó szertartás a férfivé avatás, a Bar Micvo, mely 13 éves korban történik, ettől kezdve kötelezik a fiúgyermeket parancsolatok. A vallás szerint a gyermek eddig elkövetett bűneiért apja viselte a felelősséget, ettől a naptól kezdve viszont neki kell majd. A felnőtté válás hosszú és rögös út tele szorongással, lázadással, nagy tervekkel mégis életünk talán legszebb és érzelmi téren talán legváltozatosabb időszakát jelenti. Megtanulunk átélni, megélni, megtapasztalni, megoldani bizonyos érzéseket, helyzeteket, amikkel korábban nem találkoztunk.
Darabom erről a belső vívódásról szól. Egy Bar Micvo előtt álló, tizenhárom éves fiú gondolatait mutatja meg izgalomról, félelemről, várakozásról és vágyakozásról. A gyermeklétből való kiszakadás nem könnyű. Maga a Bar Micvo mindennek csak a kezdete, amikor az ifjú először olvashat fel a tórából a zsinagógában. A színpadkép jelzés értékű, hiszen a helyszín már megalapozza a darab hangulatát. Maga a szertartás a háttérben, vetített kép formájában lesz látható, és az amúgy elnyomott, vagy rejtegetett érzelmek kerülnek előtérbe. A darab tehát a legmélyebb vágyakról és belső küzdelmekről szól a gyermekkor és a felnőttek világának határán.

A(z) Rumbach utcai zsinagóga előadása

Bemutató időpontja:

2010. szeptember 5., Rumbach utcai zsinagóga

Stáblista:

Hozzászólások

Haraszti Csabáné 2010 aug. 15. - 21:49:58
Egy kulturális programokat ismertetõ lap nem engedhet meg magának olyan helyesírási hibákat, mint:

"...táncoltak vagy táncolnak olyan hazai és külföldi balett együttesekbe,..."