Színház

The Black Rider

előadás, 2022.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Wilhelm, az írnok beleszeret egy vadász lányába. A házassághoz Wilhelmnek be kell bizonyítania, hogy vadászként is megállja a helyét, csak így nyerheti el a lány apjának jóváhagyását. Pláne, hogy az apa másnak szánta Kätchent. De Wilhelm tollhoz és nem puskához szokott: pocsékul lő. Vagyis hiába a szerelem, házassági esélyei egyre csökkennek. Egy nap azonban minden megváltozik: Wilhelm varázsgolyókat vesz egy sánta idegentől és ettől kezdve minden lövése talál - amíg ki nem fogy a töltényből: akkor pedig újra vásárolnia kell, és újra, és újra, és újra.

Robert Wilson amerikai színházi rendező és képzőművész és Tom Waits énekes-dalszerző, zeneszerző 1990-ben bemutatott „zenés meséje” A bűvös vadász című Weber opera átirata. Az 1821-ben bemutatott opera történetének alapját pedig egy 18. századi, Csehországban lefolytatott bűnügyi tárgyalás jegyzőkönyvének kivonata és az ebből született novella adja. A Black Rider szövegkönyvét William S. Burroughs, a beat generáció egyik kiemelkedő tagja írta, aki maga is A bűvös vadász történetéhez kísértetiesen hasonló helyzetbe került, amikor Tell Vilmos legendáját megidézve megpróbálta lelőni az almát a második felesége fejéről. A kísérlet sajnos nem sikerült.

És hogy ki irányította vajon Burroughs golyóját? Talán a falábú idegen? Sose fogjuk megtudni… Mindenesetre „az Ördöggel csak a bolond köt üzletet. És mégis minden percben akad, aki belecsap a Patás tenyerébe”.

Eredeti rendezés és színpadkép: Robert Wilson

Eredeti hangszerelés: Tom Waits és Greg Cohen

Szövegek: William S. Burroughs

A(z) Örkény István Színház előadása

Bemutató időpontja:

2022. december 21., Örkény István Színház

Stáblista:

Szereplők

A HERCEG KÖVETE
FALÁB, A PATÁS
BERTRAM, AZ ERDÉSZ
ANNE, A FELESÉGE
KÄTCHEN, A LÁNYUK
WILHELM, AZ AKTAKUKAC KÖNYVELŐ, KÄTCHEN UDVARLÓJA
ROBERT, TÖKÖS VADÁSZ/GYÖRGY KOVÁCS ALIAS GEORG SCHMIDT, LÁTOMÁSOS KÖLTŐ
HERCEG/NAGYBÁCSI/KIKIÁLTÓ
A HERCEG KÖVETE/KIKIÁLTÓ
KUNO, AZ EGYKORI ERDÉSZ
LOTTE, KOSZORÚSLÁNY, ANNE HÚGA

Alkotók

febr. 04.
  • 19:00
febr. 05.
  • 19:00
febr. 17.
  • 19:00
márc. 19.
  • 19:00
márc. 28.
  • 19:00
márc. 29.
  • 19:00

Hozzászólások

8/10
jega.janos@gmail.com 2022 dec. 29. - 08:20:31 8/10
Premieren voltunk és le a kalappal! Bravó