Színház

Tisztogatás

tragédia, magyar, 2011.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Aliide Truu, a magányosan éldegélő öregasszony egy napon ismeretlen fiatal lányt talál a portáján. Az erdő melletti ház ideiglenesen új lakóval bővül; Zara láthatóan szökésben van. Aliide bizalmatlansága akkor sem múlik, amikor a lány rettegése egyértelművé válik - Zara állítólagos férje elől menekül. A két nő történetét párhuzamosan követhetjük nyomon, amint súlyos titkaik után kutatnak, feltépve régen beforrt sebeket, megpiszkálva régen eltemetett bűnöket. Aliide nővére férjét rejtegette a pincében hosszú évekig, Zara megölt egy férfit, hogy kiszakadhasson a kényszerű és fájdalmas "örömlány" szerepköréből. És mindketten feküdtek már eszméletlenül a hideg kövön.

Kettejük kapcsolatából bontakozik ki a valódi történet: történet az erőszakról, a mindent elnyomó hatalomról; és történet a szerelemről, a vágyról, a félelemről. Aliide és Zara figurájában a szerző két különböző generációt mutat be, hőseinek azonban ugyanazzal a feladattal kell megküzdeniük - túl kell élniük.

A fiatal finn írónő, számtalan irodalmi díj nyertese korábban dramaturgként dolgozott; utolsó munkája éppen a közel negyven nyelvre lefordított "Tisztogatás" című regény volt, mely a tragédia átdolgozása. Hazájában nagy népszerűségnek örvend, Magyarországon a színdarabot most először láthatja a közönség, a Kossuth-díjas Valló Péter rendezésében.

A(z) Csiky Gergely Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. szeptember 9., Csiky Gergely Színház

Stáblista:

Hozzászólások

5/10
FElepHánt 2011 okt. 19. - 11:13:55 5/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

TISZTOGATÁS Kaposvári Csiky Gergely Színház Új Színház

Brutális kínzások, otromba vetkõztetés, naturális ordibálás: mérhetetlenül avítt, szánalmas rendezés gyengíti Sofi Oksanen húsba vágó darabját. Tányérból esznek, lavórban mosakodnak Gerhard Hauptman modorában, vajon nem találták fel a stilizációt?!? Közben a Szi-bériába ûzött nõvér szellemalakja kísért és vidáman ugrálunk az idõsíkok között...
A kaposváriak erõteljes jelenléte sokban ellensúlyozza ezt, Kelemen József a verõlegény emberi arcát is képes felmutatni, Szula László pedig nagyívû, hiteles, szépen kimunkált alakítással lep meg.
Hogy közepessége ellenére beszélünk errõl a produkcióról, annak egy, kardinálisan fontos oka van. A Kaposvári Egyetem Színmûvész Kará-nak végzõs növendéke, a Mohácsi János vezette osztályban izmosodott Lovas Rozi, aki a fõszerepben teljes színészi fegyverzetben mutatkozik be. Fiatalasszony a megszállt Észtországban, aki árulással menekül meg a deportálástól, aki elüldözött nõvére ellenálló férjét rejtegeti, miközben szerelmes belé és szö-
késüket készíti elõ. Undorodik házastársától, de hát az a szovjet ávó embere, õ teszi lehetõvé a kivételezettséget. Drámai erõ, konok akarat, a mindent elviselõ szívós öntudat erélyes gesztusai jelzik kiugró tehetségét, melyet a tudatos szerepépítés és arányos visszafogottság tovább erõsít. A Csehov.zip és a Vízkereszt vizsgaelõadásaiban már eddig is feltûnt, most azonban már a legreményteljesebb pályakezdõk sorában köszönthetjük!
Március 3-án újra KultúrKedd!
március 3., kedd 00:00-24:00 Március 3-án újra KultúrKedd!

Kedvezményes jegyek csak egy napig a PORT.hu-n!