Színház

Tíz eszkimó

előadás, 2022.

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

Mikor ezeket a sorokat írom, a Tíz eszkimó három változatán is túl vagyunk már, éppen pár nappal ezelőtt ültünk a lakásomban hármasban, a szerző, a dramaturg és a rendező, és adtuk be az utolsónak vélt injekciót az íródó anyagnak. A lakhelyemhez ragaszkodtunk, mert a Cigányok írásakor is volt egy meghatározó meetingünk ugyanitt és ennyi kabala úgy véltük, garancia lehet a majdani előadáshoz.
A pandémia, a háborús helyzet, az infláció, a honi társadalmi állapotok olyan együttállás, amelyre a színháznak reagálnia kell, nyilvánvaló, hogy nem íródott még színdarab, ami magán viseli ezeket az impulzusokat. Én viszont itt, ma, Magyarországon erről akartam előadást készíteni. Török Tamara dramaturggal végiggondoltuk a lehetőségeinket és úgy határoztunk, hogy új magyar művet íratunk. Több mint tíz évvel ezelőtt rendkívül inspiráló időszakot éltünk meg a Cigányok készítése alatt Grecsó Krisztiánnal és újra vágytunk hasonló együttműködésre.
A mai Budapesten játszódik a történet, az író tudja, kik lesznek a produkció szereplői, az egyszerűség kedvéért a színészek saját keresztnevükön szerepelnek majd, kivéve Szikét, az onkológus professzort és egy Futárt, akinek a nevét nem kell, hogy ismerjük. Szike testvére Ági, valamikori úszóbajnok, felesége Andrea, gyerekeik külföldön élnek. A család itthon maradt része meglehetősen jó körülmények között, egy budai kertes házban lakik. Egyetlen este lesz számunkra érdekes, mikor majd betoppan Kata és Béla, azután váratlanul Anna és Bence. Dávid, Szike szolgája pedig sűrűn töltögeti a jobbnál jobb italokat.

Máté Gábor

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2022. december 17., Katona József Színház

Stáblista:

Szereplők

SZIKE, hatvanas évei közepén járó onkológus főorvos
ANDREA, Szike felesége, negyvenes évei végén járó pszichiáter
ÁGI, Szike húga, Európa-bajnok úszó
BÉLA, bukott úszóedző, kommentátor, celeb, a negyvenes évei végén
KATA, Béla új neje, ügyvéd, a negyvenes évei elején
DÁVID, az ifjú (harminc körüli) komornyik
BENCE, a “Kis Lévai”, színész, rendező, harminc körül
ANNA, Kis Lévai barátnője, könyvelő, harminc múlt
dec. 31.
  • 19:00
jan. 13.
  • 19:00
jan. 29.
  • 19:00

Hozzászólások

8/10
itsme1 ápr. 14. 08:40:14 8/10
Bár a magam részéről jobban szeretem, ha egy történetnek van eleje, közepe és vége, de ebben a forgatókönyvben annyira jól megírt párbeszédek vannak, hogy végig fenntartotta a figyelmemet.
Az, hogy a téma aktuálpolitikát tartalmaz, nem zavart, ha majd a Hamletre leszek kíváncsi, nem a Katonába megyek. Különben is: akinek nem inge, ne vegye magára. (De, akinek az, nem árt ha elgondolkozik az elhangzottakon és felöltözne végre rendesen...)
9/10
Tomaki ápr. 12. 21:44:41 9/10
Pálmai Annára és Tasnádi Bencére sokat kellett várni, de megérte! A színészek nagyon jók! Grecsó Krisztiánt (is) nagyon szeretem, most is ütősre sikeredett alkotása. A rendezés miatt viszont lejön egy pici pont, de csak egy pici.
8/10
Lili Marleen márc. 11. 17:31:09 8/10
Összességében inkább tetszett, de nem kiemelkedően jó előadása a Katonának. Péter Kata játéka nagyon tetszett, bár a többi színész is hozta a színvonalat , csak ez a darab valahogy kicsit erőltetettnek tűnt.
2/10
varazstukor márc. 10. 22:18:16 2/10
Felejthető darab
5/10
era8 febr. 23. 00:06:15 5/10
Nekem nem tetszett. A színészek természetesen jók, mint mindig, de a darab gyenge. Minden bele volt ömlesztve az utóbbi idők aktuális (kötelező?) témái közül, Greta Thunbergtől a béranya-problémán át bizonyos úszóedző gyerekmolesztálásáig. Tökéletesen egyetértek az alábbi kritikával: https://index.hu/kultur/2022/12/21/grecso-krisztian-tiz-eszkimo-katona-jozsef-szinhaz-mate-gabor/
9/10
bakoszsolt jan. 09. 21:37:28 9/10
nagyon színvonalas, mindenkinek ajánlom.