Színház

A tizedes meg a többiek

komédia, 2 felvonás, magyar, 2016.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A II. világháború vége felé járunk. A Magyarországon harcoló felek egyre fáradtabbak, kimerültebbek, és egyre kevesebben akarnak önként és dalolva a frontra menni. Mindenfelé lógósokba botlik az ember. Főhősünk, a tizedes is azért oson be egy kastélyba, hogy végre megpihenhessen a frontvonalak között. Ám nemsokára kiderül, hogy a kastély más katonaszökevényeknek is a tanyája, és ezekből az ágrólszakadtakból ügyes, ravasz és túlélésre képes csapatot kellene kovácsolni?
2017-ben a szerző, Dobozy Imre születésének 100. évfordulóját ünnepeljük. Bravúros komédiáját Keleti Márton pompás filmje tette legendássá. A történet egyes mondatai jelképessé váltak az évek során, hisz ki ne hallott volna a már a spájzban vannak az oroszok?, vagy a mert mi mindig zabálunk, magyar átok szállóigékről! Ez a szórakoztató helyzet- és jellemvígjáték szeretetreméltó vallomás is a jólelkű, de rafinériára mindig kész kisemberről, aki csupán túl akarja élni a történelem viharait.

Érdekességek

1. Apropó, szállóige! A filmben csak olvasható a németül elhangzó mondat fordításaként, hogy "Az oroszok már a spájzban vannak", ami szállóigévé vált ? a szövegben így hangzik el: "már a spájzban vannak az oroszok".

2. Az előadás dramaturgiája nem követi száz százalékig a filmet, ezért nincs jelenet az erdészházban, ezért nem szerepel nő, Grisa a kastélyban kerül elő a spájzból, nincsenek külső jelenetek.

3. Az oroszul és németül elhangzó mondatokat a többi szereplő értelmezéséből értjük meg.

A(z) Magyar Színház előadása

Bemutató időpontja:

2016. szeptember 30., Magyar Színház

Stáblista:

Hozzászólások