Színház

Tizenkét dühös ember

dráma, magyar, 2007.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Mint e hatalmas demokrácia polgárai, ha bűnténnyel vádolnak bennünket, biztosítják számunkra, hogy velünk egyenrangú polgártársaink csoportja ítél felettünk. A bírói testület által összehívott tizenkét idegen gyűlik össze, akik döntenek ártatlanságunk vagy bűnösségünk felöl "a lehetőségek szerint tévedés nélkül". Egy-egy nagyon komoly esetben, mint a gyilkosság vagy erőszak, a döntés súlya nyomasztó lehet.
Itt a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében a Tizenkét dühös ember helyett; Tizenkét dühös (asszony)ember esküdt küzd, hogy eldöntse egy tizenhat éves fiú sorsát, akit azzal vádolnak, hogy hidegvérrel megölte saját apját. A döntésnek egyhangúnak kell lennie, és a bűntett természete miatt a halálbüntetés kötelező. Mialatt az igazságot keresik, a tizenkét idegen saját elveit és előítéleteit is megkérdőjelezi, végső soron önmagukról és egymásról is ítéletet mondanak. Lehetséges egyáltalán, hogy tizenkét ember - nő - a maga minden előítéletével és tökéletlenségével, olyan ítéletet hozzon, amely igazságos? A nép szava valóban Isten szava?
Manapság mintha az amerikai emberek érdeklődésének ismét homlokterébe került volna a bírósági rendszer. Számos per és jogi eljárás váltott ki országos vitákat. Ez a klasszikus bírósági dráma, amelyet most fognak látni, jogi rendszerünk "hátsó színpadi" képének élénk bemutatása, harc az abszolút igazság megtalálásáért.

A bizonyítékok birtokában Ön hogyan szavazna?

A(z) Győri Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2007. március 17., Győri Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

1. esküdt (Elnök)
3. esküdt
6. esküdt
7. esküdt
8. esküdt
9. esküdt
10. esküdt
11. esküdt
12. esküdt

Alkotók

Hozzászólások