Színház

Tizenkét dühös ember

színmű, 130 perc, magyar, 2006.

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

Tizenkét esküdtnek döntenie kell egy apagyilkossággal vádolt fiú sorsa fölött. Ha felmentik, talán egy bűnözőt szabadítanak a társadalomra. Ha elítélik, talán egy ártatlan embert küldenek a halálba. Tizenkét civil először és utoljára találkozik egy kulcsra zárt szobában, hogy pártatlanul megvizsgálják a tényeket, de saját életüket nem tudják az ajtón kívül hagyni. Egymásnak esnek. Számít-e még, hogy mi az igazság?
Reginald Rose lefegyverző, mára klasszikussá vált darabja Hamvai Kornél új fordításában, parádés szereposztással.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2006. április 1., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

1. esküdt
4. esküdt
5. esküdt
6. esküdt
7. esküdt
8. esküdt
10. esküdt
11. esküdt
12. esküdt
Törvényszolga

Alkotók

Hozzászólások

Gabriella54 2009 dec. 29. - 12:05:49 Előzmény mutyur
Lehet, hogy valami technikai gond lehetett, mert amikor mi láttuk, igaz, nagyon oda kellett figyelni, de érthetõ volt minden egyes szó.
Nem is tudom elmondani, ki tetszett a legjobban, mert tizenkét egyenértékû alakítást láthattunk, annak ellenére, kinek jutott kevesebb, kinek több feladat. Pl nagyon jó volt Spindler Béla, Csankó Zoltán és Marton Róbert is. Nagy szerencse, hogy még mûsoron tartják és nem tûnt el sok egyéb jó darabbal együtt a süllyesztõben...
9/10
mutyur 2009 dec. 28. - 23:11:33 9/10 Előzmény Gabriella54
Hali!
Alapjában jó, de mégis vegyes benyomásokat tett rám a darab. Meghökkentõ, szokatlan az "akvárium" hatás, de az élmény része. Viszont egyetértek a PORT kritikájával, a bemikrofonozás sokat ront az élményen. Néha egyenesen érthetetlen egyes színészek beszéde. A szereplõk mûvészi teljesítménye lenyügözõ, Bodrogi Gyula és Stohl András is "átüt" a figuráján. Kulka János is tökéletesen alakít. Talán szerencsés lenne a még kevésbé híres szereplõknek is helyet hagyni a játékban...
Mindenesetre én ajánlom a darabot a GONDOLKODNI szeretõ nézõ-jelölteknek (de nem egy átdolgozott hétköznap utáni lazításra való!).
Örülök, hogy láthattam!
mutyur
Gabriella54 2009 nov. 23. - 01:55:48 Előzmény kacsanyuszi
Ezzel bizony nem vagy egyedül :(
10/10
kacsanyuszi 2009 nov. 22. - 21:18:34 10/10
Tényleg nagyon jó az egész, a színészek, a darab, a díszlet, zseniális! Nagyon sajnálom, hogy már nem láthattam Kaszás Attilával.
offtopic
Gabriella54 2009 jún. 02. - 23:30:30
Amikor mi láttuk januárban, már akkor is Bodrogi Gyula játszott helyette!
Stohllal kapcsolatban csak annyit, hogy du. láttuk a Tizenkét dühös embert, este pedig a János vitézt - mind a kettõben remek volt, Kukorica Jancsiként valóságos reveláció :)
8/10
DP@i 2009 jún. 02. - 21:51:03 8/10 Előzmény penelopé
Bodrogi Gyula játszott helyette a május 26-ai elõadáson.
Garast utoljára én a Szigliget c. fergeteges mûben láttam tavaly.
Amúgy ez a mû számomra elgondolkodtató volt, mivel még nem ismertem a töténetet, de kiemelni nem tudnék belõle egy színészi alakítást sem. Amolyan jó csapatjáték, ahol mindenkinek megvan a maga dolga. Stohl alakítását pedig nem tartom nagyra. Pökhendi alakot tudjuk hogy bárhol, bármikor megformál. Õt a Buborékokban érdemes(ebb) megnézni.
penelopé 2009 máj. 04. - 14:22:24
Sziasztok nem tudja valaki hogy Garas Dezsõ játszik-e még a darabban vagy nem?
Gabriella54 2009 febr. 11. - 23:28:41 Előzmény Bellavita
Totál igazad van, borzasztóan kevés ez a havi egy-két elõadás! Most is teltház volt, szerintem nem igényel akkora technikai hátteret, hogy ne lehetne többször játszani!
Azt csak félve jegyzem meg, nem lehet, hogy A.R. le akarja venni (vagy legalábbis eltüntetni a süllyesztõben) a siker-darabokat?
9/10
Bellavita 2009 febr. 08. - 23:04:06 9/10
Kiváló darab, kiváló feldolgozással. Érdekes a kétoldali színpad, s a tárgyalószoba iyenforma kialakításának ötlete. Valóban kicsit nehéz hallania szöveget, s más az érzése az embernek, mint egy hagyományos színházi elõadás esetében- de ezzel a színpadi kialakítással fokozódik a feszültség, érezhetõ az elkülönítés, a bezártság hatása, s ez érzés végiggyûrûzik a darabon. Olyan, mintha egy titkos kamerán keresztül figyelnénk az eseményeket. Szerintem zseniális. A darab a már jól ismert 12 dühös ember színpadi változata, de soha nem lehet megunni: olyan hiteles jellem és karakterábrázolást láthatunk, s mindezt olyan színészi játékkal, melyért érdemes éveket várni a jegyre. Én 2 éven keresztül próbálkoztam, és azt mondom, hogy kár lenne kihagyni. Csak azt nem értem, miért nem játsszák többször, fõleg hogy elég kevés a férõhelyek száma.A színészek közül bárkit kiemelhetnénk, annyira hiteles és fergeteges az összes alakítás.
Gabriella54 2008 okt. 23. - 22:48:19 Előzmény cavanna
Nem tudom, nekem spéci nagyon tetszett a fal, csak erõsítette a bezártságukat! Tényleg erõsen kellett fülelni, hogy minden szót értsünk, de bõven megérte! Ekkor már biztos voltam abban, hogy Stohl András remek színész is!
cavanna 2008 okt. 13. - 12:16:24
Fúúú az a fal elég idegesítõ, jó lenne jobban hallani, mintha az ember tv-t nézne, elvész a színház varázsa. Egyébként nagyon jó a darab, mindenkinek ajánlom, ha tud rá jegyet szerezni menjen. :)