Színház

Tizenkilenc

előadás

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Tanácsköztársaság és háború, a cári család legyilkolása, proletárdiktatúra és forradalom, árulás és cselszövés: megannyi izgalmas témát boncolgat történelmi drámájában az Udvari Kamaraszínház.

A hazánk történelmét feldolgozó TIZENKILENC című előadásuk 101 évvel ezelőtti eseményekkel foglalkozik.

HÁRMAN EGY ÁGYBAN - AVAGY EGY CSIPETNYI POLITIKAI EROTIKA
A színpadon Nagyezsda Krupszkaja szerepében (Lenin felesége) Csomor Csilla színművésznőt láthatják a nézők, Lenint (továbbá Kun Bélát is!) a társulat vezető színésze, a Jászai Mari-díjas
Kálló Béla alakítja. Inessa Armand szerepében (Lenin szeretője) Stelly Zsófia színművésznőt láthatják a nézők

A KOMMUNIZMUS, MINT VALLÁSPÓTLÓ IDEOLÓGIA
Az új dráma igyekszik felgöngyölíteni az előzményeket, felkutatni és bemutatni, mi történt 1915-ben, hogy kerültek hatalomra 1917-ben, mi minden munkálkodott az események hátterében.

A színház művészeti vezetője elmondta: 1919-ben egy olyan garnitúra került a semmiből hatalomra, amelyik szentül hitte azt a téveszmét, amelyet hirdetett. Andrási Attila író-rendező hozzátette: "ez a szellemiség az, ami megragadt ebben a Tizenkilencben”.

HIT - TÉVESZMÉK - DIKTATÚRA
Az előadás az I. világháború utáni időszakkal foglalkozik, az olyan valláspótló ideológiák vörös vírusként való elterjedésével, mint a bolsevizmus és a kommunizmus, valamint a hozzájuk kapcsolódó, a vörös vírus terjedését kiötlő, azt elősegítő történelmi figurákkal, mint Lenin és környezete, vagy Kun Béla és itthoni segítői. Ezt az évet is, épp, mint az előzőt, csak úgy lehet nézni és megérteni történelmi szempontból, ha visszamegyünk az időben, és megmutatjuk pl. a Lenin hazaszállítását levezénylő németeket, vagy azt a borzalmas 1918-as júliusi éjszakát, amikor az orosz cári családot lemészárolják, hogy véget érjen egy korszak, és elkezdődjön egy másik, a kommunizmus, a gyors „tömegesülés” korszaka, aminek megvalósulása után Lenin repülőgépet ígér a megvezetett tömegeknek. Ezek az emberek szentül meg voltak győződve a saját igazukról. Hittek abban, hogy amit tesznek, az jó. Mindegy, mi az ára, mennyi vér folyik, hány ember élete megy tönkre. Minden mindegy, csak az eszme szárnyaljon éjsötét szárnyakon.

Történetek, emberi sorsok az Udvari Kamaraszínház TIZENKILENC című előadásban, némi humorral és szerelemmel fűszerezve.

Közreműködik: Fricska Táncegyüttes

 

A(z) Udvari Kamaraszínház előadása

Stáblista:

Szereplők

Nagyezsda Konsztantyinovna, Mehringer Rezsőné, Titkárnő, Ilonka vájár, Fadett-Duczynszka
Inessa Armand, Micike, Rózsika vájár
Lakáj, Romberg, Hadifogoly, Hajós elvtárs
Pap, gróf Battyhány
Hadifogoly, Vörös katona, Koritschoner elvtárs, Svedlov
Lenin, Kun Béla, Pjotr Jurovszkij, Bolgár elvtárs, Hadifogoly
Hadifogoly, Adler, Jakov Jurovszkij
Hadifogoly, Vörös katona, Makarov, Parisier elvtárs
Német követ, II. Miklós cár, báró Lehár Antal

Hozzászólások