Színház

Tonight, lights out!

előadás, 2015.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Ma este, pontban 8 óra és 8 óra 5 perc között oltsák le a lámpákat!" - írta a Bild Zeitung című német bulvárlap 2007. december 8-án, ezzel buzdítva olvasóit, hogy így mutassák meg, mennyire szívükön viselik a globális klímaváltozás ügyét. A lámpaoltás szimbolikus gesztusa azt a célt volt hivatott szolgálni, hogy felhívja az egyes emberek szerepére a figyelmet a globális közösségen belül. David Weber-Krebst nem az esemény gyakorlati dimenziói érdeklik, hanem az adott pillanat minőségére kérdez rá. Mit csináltak az emberek ebben az öt percnyi sötétségben? Lehetséges-e egy spontán közös happeninget előre- hangszerelni? Színpadra lehet-e állítani egy pillanatot, amelyben a közösség egy valóságos - jóllehet pillanatnyi - változást idéz elő? Vagy ha nem adatik meg a változás ott és akkor, talán később még megtörténhet?

Egy villanykörtékből álló installáció a színpadon: minden néző kap egy saját villanykörtét. A villanykörte "tulajdonosa" dönt, mikor kapcsolja fel vagy le, apró mozdulatok megtételével. A fény és a sötétség metaforája - szó szerint - a demokrácia eszméjének lakmuszpapírjává válik.
A belga művész-kutató ezt az egyszerű installációt használja a közösségi energia felpezsdítésére. Azt vizsgálja, hogy az emberek mennyire hajlandóak a konformitásra, a részvételre, illetve saját komfortzónájuk elhagyására a közös élmény érdekében. Ceremóniamesterként lehetőséget kínál a közönségnek arra, hogy együtt éljék át a sötétség élményét. Az egyiptomi fiú legendája, amit elmesél, olyan környezeti és kortárs dilemmákkal fonódik össze, amelyek állásfoglalásra késztetnek. Aztán már a legapróbb gesztuson múlik a kollektív döntés súlya.

A(z) MU Színház előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások