Színház

Tosca

opera, 3 felvonás, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A történet Rómában játszódik, 1880-ban. Angelotti, Róma volt kormányzója, akit az Angyalvárban tartottak fogva, elszökött, s a Szent András templomban keres menedéket a családi kápolnában, melynek kulcsát nővére a Madonna-szobor alá rejtette. Megtalálja a kulcsot, s sietve elrejtőzik. Épp jókor, mert lépések hangja közeledik a templomban: a sekrestyés csoszog be, hogy előkészítse Cavaradossinak, a festőnek a szerszámait. Hamarosan megérkezik a festő is, és nekilát dolgozni legújabb festményén, mely az imádkozó Madonnát ábrázolja - egy ismeretlen, szőke asszony ihlette ezt a képet. A festő azonban olyan csendben dolgozik, hogy Angelotti azt hiszi, a templom üres és előjön rejtekhelyéről. Mikor megpillantja Cavaradossit, először borzasztóan megrémül, de aztán régi barátját, harcostársát ismeri fel benne, s beszélgetni kezdenek. Ám közben érkezik Tosca is, Cavaradossi kedvese, s Angelottinak újra el kell rejtőznie. Tosca látja a zavarodottságot kedvese arcán, s nem tudja mire vélni. Mivel suttogást hallott, azt hiszi, azt a szép szőke nőt rejtegeti itt valahol Cavaradossi, aki a képen is felismerhető. De a festő megnyugtatja őt, s Tosca nemsokára távozik. A szökevény újra előbújhat, s folytathatják a beszélgetést. Cavaradossi felajánlja barátjának, hogy rejtőzzön el az ő nyaralójában, s ha ott is keresnék, bújjon el a kútban. Az átszökéssel igyekezni kell, mert már városszerte keresik. Így maga kíséri el tüstént barátját, hogy biztonságban tudhassa. Alighogy távoznak, a rendőrfőnök, Scarpia báró megjelenik a templomban, hisz a nyomok ide vezettek. Talál is bizonyítékokat arra, hogy Angelotti megfordult itt, így Cavaradossi is azonnal gyanúba kerül, sőt: a készülő festmény Madonnájában a rendőrfőnök Angelotti nővérét véli felismerni, s fejében már össze is áll a kép: a festő s a szőke szép hölgy volt segítségére Angelottinak a szökésben. Ekkor Tosca is a templomba érkezik, mert beszélni akart kedvesével. Helyette azonban a rendőrfőnököt találja itt, aki meg is ragadja az alkalmat, hogy csak tovább szítsa az asszony szívében amúgy is ébredező féltékenységet. Ebben kettős cél vezeti: hogy Toscán keresztül elkaphassa a szökevényt s a szabadságharcos festőt; s hogy a szép Toscát is végre megszerezze magának.

Tosca és a rendőrfőnök, Scarpia hamarosan újra találkoznak a palota kápolnájában. Itt a kormány tart épp győzelmi ünnepséget arra a hírre, hogy Napoleon vereséget szenvedett. Az ünnepségen Tosca is részt vesz, mint énekesnő. A rendőrfőnök levélben értesítette őt, hogy szereplése után feltétlenül keresse fel.

Mindeközben Scarpia emberei átkutatták Cavaradossi nyaralóját, ahol Angelottit nem sikerült megtalálniuk, viszont magukkal hozták a festőt. Ekkor érkezik meg Tosca is. Szerelme szeméből rögtön kiolvassa a kérést: ne áruljon el semmit Scarpiának! Ám Scarpia kínzókamrába veti a festőt, s Tosca - szerelme egyre gyötrelmesebb kiáltásait hallva - megtörik, s elárulja a titkos búvóhelyet a nyaralóban. Cavaradossi hát megszabadul a kínzástól, de mikor megtudja, hogy ez Tosca árulásának köszönhető, felháborodva taszítja el magától kedvesét. Ekkor váratlanul egy hírnök érkezi a hírrel, hogy Napoleon győzött az osztrák hadak felett. A hírre a festő boldogan kiáltja el magát, s ezzel végleg elárulja magát a rendőrfőnök előtt. Scarpia börtönbe veti, s másnap reggeli kivégzést rendel el.

Tosca kétségbeesik, de mindent megpróbál szerelme megmentéséért. Mikor megkérdezi Scarpiát, mennyi pénzért hajlandó elengedni Cavaradossit, az nyíltan így válaszol: "Úgy? Hát eladónak hitt? Jó, de hát az ilyen bájos asszony nem pénzen vesz meg engem!" Tosca előtt világos hát a választás: kedvese vagy meghal, vagy elfogadja a zsarnok becstelen ajánlatát, s megmenti szerelme életét. Mi mást választhatna, mint az utóbbit? Scarpia azonban nem engedi azonnal szabadon a festőt. Elhiteti Toscával, hogy, ha az övé lesz, másnap a kivégzőosztag vaktöltényt fog csak használni, Cavaradossinak csak el kell majd játszania, mintha meghalna.

A(z) Kolozsvári Magyar Opera előadása

Stáblista:

Hozzászólások