Színház

Tosca

opera, 2012.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Az Angyalvárból, Róma legkegyetlenebb börtönéből megszökött az egyik politikai fogoly, Angelotti. Egy templomba menekül, ahol véletlenül találkozik az ott dolgozó barátjával, Cavarodossival, a festővel. Cavarodossi felajánlja neki a házát, rejtőzzék el a kerti kútban. A szökevény üldözése közben a templomba érkezik Scarpia, Róma rendőrfőnöke. Felfedezi, hogy Angelotti ott járt.

A rendőrfőnök lefogatja a festőt, a Farnese-palotába viteti, és odahívatja a festő szerelmesét, Toscát, a színésznőt is, akit már régóta szeretne magának megkaparintani. Scarpia kínvallatásnak veti alá Cavarodossit. Tosca nem bírja hallgatni kedvesének jajkiáltásait, és elárulja a szökevény búvóhelyét Scarpiának.

A rendőrfőnök felajánlja a festő szabadságát, ha Tosca az övé lesz. A színésznő színleg rááll az alkura, és Scarpia utasítást ad, hogy Cavarodossit hajnalban vaktölténnyel lőjék le. Amikor a rendőrfőnök meg akarja ölelni Toscát, az leszúrja. Másnap kiderül, hogy ő is becsapta az asszonyt: a festő holtan esik össze a sortűz után. Tosca az Angyalvár tetejéről a mélységbe veti magát.

Giacomo Puccini Tosca című operájának ingyenes, szabadtéri előadásával lepi meg a közönséget az idei "Bartók + Puccini 2012", azzal a nem titkolt céllal, hogy hozzáférhetővé tegye az opera műfaját mindenki számára. A bemutató illeszkedik a fesztivál új művészeti koncepciójához, amely szerint a "Bartók + ..." a jövőben nemcsak a komolyzene kedvelőket szólítja meg, hanem szabadtérre viszi az operát. A Tosca egyes felvonásait sorozatban adjuk le, és narrátor közreműködésével segítünk a darab mondanivalójának megértésében.

A Miskolci Operafesztivál produkciójában elsőrangú művészek működnek közre. Az előadás rendezője a mai magyar színjátszás egyik emblematikus rendezője, Vidnyánszky Attila.

Közreműködik: Miskolci Nemzeti Színház Zenekara és Kórusa, Fráter Gimnázium Vegyeskar (karigazgató: Regős Zsolt), Cardinal Mindszenty Kórus, Cantus Agriensis (művészeti vezető: Gergely Péter Pál), ME Bartók Béla Zeneművészeti Intézmény Kórusa, Miskolci Bartók Kórus (karigazgató: Sándor Zoltán)

A(z) Miskolci Nemzetközi Operafesztivál előadása

Stáblista:

Hozzászólások