Színház

Tosca

opera, 2003.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A francia példa nyomán kikiáltott Olasz Köztársaságot a reakció megdöntötte, vezetőit börtönbe záratta. Ebbe a környezetbe helyezi Sardou a maga idejében Európaszerte játszott drámájának hőseit: Cavaradossi lovagot, a forradalmi eszmékért lelkesedő festőművészt, Toscát, az ünnepelt énekesnőt és Scarpia bárót, a rendőrség főnökét, aki lángol Toscáért és ellensége mindenféle halandó eszmének; tehát kétszeresen is szembekerül Cavaradossival. Puccini 1899-ben látta a színdarabot Sarah Bernhardt-dal a címszerepben. Puccini sokáig foglalkozott a Sardou-dráma megzenésítésének gondolatával; a zeneszerző felkérésére Giacosa és Illica vállalta a librettó elkészítését.

Cavaradossi, az üldözött Angelotti, régi barátja segítségére siet. Amikor kiderül Angelotti szökése, a festő saját villájában rejti el a megdöntött Római Köztársaság volt konzulját. Scarpia báró, a rendőrség főnöke szimatol a fogoly után. A szálak az Attavanti kápolnába vezetnek, ahol a festő dolgozik, s ahová Cavaradossi iránti féltékenysége miatt Tosca is betoppan. Scarpia régen várja az alkalmat, hogy az énekesnőhöz közeledjék. A szökött fogoly helyett Cavaradossit fogják el; a kihallgatáson a festő tagad, így kínvallatás következik. Tosca nem bírja elviselni szerelmesének gyötrelmeit, elárulja Angelotti rejtekhelyét. Cavaradossi eltaszítja magától Toscát. Napóleon győzelmének a hírére a festő mámorosan élteti a szabadságot; öntudatlanul is maga ellen vallott. Scarpia kéjjel gyönyörködik Tosca kínlódásában, majd alkut kínál: ha Tosca övé lesz, Cavaradossi kiszabadul. Amikor Scarpia a szerelmesek útlevelét tartva a kezében, Toscára akarja vetni magát, az énekesnő leszúrja azt a férfit "akitől reszketett egész Róma".

Miután Cavaradossi látszatkivégzésére sor kerül - még a Scarpiával való megállapodása szerint - a rendőrfőnök-gyilkosságot felfedik, az üldözők elől Tosca a halálba menekül.

A(z) Győri Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2003. október 4., Győri Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások