Színház

Tribádok éjszakája

dráma, magyar, 2009.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Egy színházi próba története, amelyben a próbált darab és a valóság tragikomikus konfliktusaiból újabb és újabb igazságok bontakoznak ki.

1975. szeptember 27-én a stockholmi Királyi Drámai Színház, a Dramaten új svéd darab ősbemutatójára várja a közönséget. Enquist eddigi irodalmi munkássága sokkal inkább ígér botrányt, mint langyos színházi estét. A premiert követő kritikák egyértelműen szenzációról beszélnek, az irodalomtörténészek írásai botrányról tájékoztatnak. A tribádok éjszakáját sorra műsorra tűzi a többi svéd színház, eljátsszák a környező skandináv államokban, majd következik a világsiker...

A tribádok éjszakája a nők évének a kellős közepén születik meg, a nőgyűlöletéről, reakciós nőszemléletéről híres August Strindbergről. A hetvenes évek zajos emancipációs hullámainak, majd a Svédországban agyonünnepelt nők évének eseményei furcsa ellenérzéseket keltettek az íróban:

"Férfigyűlölet mindenütt, s erre a férfiak elsődleges reakciója a félelem, a bizonytalanság, a gyűlölet.

Már nemcsak ellenszenvvel és értetlenül olvasom extrém, arisztokratikus nyilatkozatait, hanem kezdem azt hinni, hogy meg lehet érteni, hogyan jutott ezekre a gondolatokra. Szakadék tátong a társadalmi követelmények és Strindberg lénye között." 1899-ben egy márciusi estén Strindberg egyfelvonásosát próbálják a Dagmar Színházban. A főszerepet Siri von Essen, Strindberg felesége, a néma szerepet Marie David, a tribád (a szó jelentése: leszbikus), Siri "rossz szelleme" játssza, a rendező a neves dán színész, Viggo Schiwe. Strindberg kopottan besurran a színpadra, vagdalkozni és hisztériázni kezd, sorra beleköt mindenkibe, fölényeskedik, pedig csak védekezni próbál. És ahogy bejön, magával hozza a szerkesztőségek ajtaján hiába kopogó írót, a hazájából elűzött gondolkodót, az anyagi gondokkal küzdő családfenntartót és átnyújtja írásba fojtott reményét, egyfelvonásosát. Strindbergék házassága felbomlófélben van; a furcsa szerelmi háromszög minden tagja tudja, hogy az öncsaló darab mögött milyen igazság rejlik, mégis próbálják, mert anyagi okokból erre kényszerülnek. De az ön- és egymást kínzó éjszakai próbán lassan kibontakozik a harmadik variáció, az igazság.

A(z) Vörösmarty Színház - Pelikán Terem előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

August Strindberg
Siri von Essen-Strindberg
Marie Caroline David
Viggo Schiwe

Alkotók

Hozzászólások