Színház

Übü király, vagy a lengyelek

színmű, magyar, 2014.

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Alfred Jarry Übü királya diákbohózatok sorozatából lett az abszurd színház alapműve. Főhősét, Übü papát Hébert úr, a rennes-i gimnázium pocakos fizikatanára inspirálta. Jarry 1896-ban öt felvonásos drámává fejlesztette az összegyűlt jeleneteket, és a diáktréfák áldozatából mitikus drámai alakot formált. Übü papa, a falánk és gyáva dragonyos kapitány, aki felesége biztatására megöli a lengyel királyt, és elfoglalja a trónt, a gátlástalan hatalmi mámor szimbólumává lett. A darab bemutatóján óriási botrány tört ki, az Übü király azonban túlélt mindent, mert vásári humorú, pimasz krónikája az emberi természet szélsőségeinek.

Bemutató időpontja: 2014. július 11., Szentendrei Teátrum és Nyár

A(z) Örkény István Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. október 16., Örkény István Színház

Stáblista:

Hozzászólások

8/10
surviver 2015 febr. 03. - 12:30:40 8/10 Előzmény kaanm
Hihetetlen meghökkentõ megoldások, abban viszont igaza van az elõttem hozzászólónak, hogy kissé céltalan.
Kerekes Éva és Nagy Zsolt zseniálisa alkotott, az egyébként is ormótlan,izzadód Csuját még gusztustalanabbá tették a darabban,mint amilyen.
9/10
kaanm 2014 okt. 27. - 16:24:47 9/10
Elnézést, hogy saját magamhoz szólok hozzá, de én értékelésként csak hetest akartam adni, rosszul nyomtam gombot. Semmiképpen sem tízes.
9/10
kaanm 2014 okt. 27. - 16:21:31 9/10
Hmm. Én láttam huszonvalahány évvel ezelõtt a Katona József Színház Übü királyát és azt akkor jobban élveztem. Az volt az érzésem ezúttal, hogy a rendezõ is bizonytalan volt, mi is a fõ oka a színrevitelnek. A hatalom kritikája (megint), de a darab szövege csak elvétve ad lehetõséget a közvetlen áthallásra... vagy egyszerûen a mindenkori hatalom, a politika, politikusok kigúnyolása ...vagy egyszerûen csak egy abszurd rémdráma ? A történet önmagában nem nagyon erõs, nevetünk néha, de nem túl sokat, az egész kicsit laposra sikerült. Néhány alakítás kissé klisészerû, nekem annak idején a Sinkó - Básti kettõs jobban tetszett. Persze ízlések és pofonok .......