Színház

Újvilág passió

előadás, 2021.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház arra vállalkozott, hogy az ismert eseményeket a hagyományokhoz ragaszkodva, ám mégis azoktól kissé eltérő módon mutassa be. Kocsis L. Mihály és Cseke Péter szövegkönyve elsősorban az Evangéliumra támaszkodik. A szerzők ugyanakkor kevésbé ismert irodalmi alapanyagokat is felhasználtak, hogy a mindenki által közismert történetet új köntösbe bújtathassák; magyar szerzetesek történetéről mesélve hirdeti és tanítja Krisztus legfontosabb üzenetét: a szeretetet.

Az Újvilág Passió című darabnak van egy kerettörténete. A mi történetünk szerint - élve a művészi szabadság eszközeivel - az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend tagjai, a pálosok is ott voltak Kolumbusz Kristóf hajóin 1492 után, amikor felfedezték Amerikát. A keretjáték tulajdonképpen a megérkezés, a partot érés története, amelynek alapvető konfliktusa, hogy a matrózok - vagy inkább a kalózok - kincseket rabolni jöttek, míg a szerzetesek kincset hoztak: a keresztény hitet, Krisztus igazságát. A bennszülöttek pedig félelemmel vegyes érdeklődéssel várják őket. A szerzetesek nekik igyekeznek elmesélni, bemutatni Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét, és itt kapcsolódik a darabba az igazi passió, amelyet szigorúan az evangélium szerint mutatunk be.

A szenvedéstörténet az evangéliumokra támaszkodó, szakrális szövegekben beszél; miközben az egészet oratórium-szerűen ölelik körül a középkor és az újkor találkozásának ősi magyar tizenkettesei.

A főbb szerepekben a kecskeméti teátrum kitűnő művészeit láthatja a közönség: Krisztus királyt Koltai-Nagy Balázs, Pilátust Pál Attila alakítja, a további szerepekben pedig többek közt Ferencz Bálint, Körtvélyessy Zsolt, Réti Erika, Hegedűs Zoltán, Fazakas Géza, Magyar Éva, Csombor Teréz, Sirkó László látható az előadásban.

A koreográfiát Lukács László, a Kecskemét Táncegyüttes vezetője készítette, míg a produkció zenéjének megírására az ismert szerzőt, Kövi Szabolcsot kértük fel. A jelmezeket Kiss Bori, a díszlet- és látványtervet pedig Szlávik István készítette.

Angyalok kara: ARATÓ ANDREA, FRIGYESI TÜNDE, KERTÉSZ KATA, RÉTI ERIKA, SIRKÓ ANNA
Sirató asszony: DRATSAI DÓRA, DROS ENIKŐ, HORVÁTH-GERGELY ENIKŐ, NÉMETH-NAGY JOHANNA, SCHUPP GABRIELLA
Római katona: ALMÁSI ISTVÁN, DUNAI JÓZSEF, KUN BENCE, KÜRTÖSI FERENC, STOLZ DÁVID, SZANKA GYÖRGY
Gyerek: GYURGYIK BALÁZS, MAROSI DÁVID, RASKÓ ENDRE, VARGA ÁRON

Nép: a Kecskemét Táncegyüttes tagjai

A(z) Kecskeméti Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Krisztus király
Don Espagna, később Pilátus
Bálint atya, később Hanan főpap
Simeon, később Hanan főpap
Kaifás főpap
Első főpap
Mária, Jézus anyja
András, Péter testvére
Második főpap
Iskarióti Júdás
Kánai Simonakit Zelótának is hívtak
JakabJános testvére
Mátévagy Lévi
Jakab (az ifjabb)Alfeus fia
Bertalanvagy Natánael
Tádévagy Júdás
Claudia ProculaPilátus felesége
Mária Magdolna
Jobb latorDimas
Százados
Bethaniai Mária
Bethaniai Márta
Nikodémus
Angyal kar vezető

Hozzászólások