Színház

Úrhatnám polgár

vígjáték, magyar, 2003.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Jourdain úr gazdag polgár. Nagy házat vezet. Filozófust, tánctanárt, vívómestert tart, akik nap nap után jó pénzért pallérozzák testét, lelkét. Jourdain úr leghőbb vágya, hogy kiművelt fővel végre valódi nemes lehessen. Nemes ember legyen gáláns, nemes ember legyen szerelmes! Ha lehet, ne feltétlenül saját feleségébe. Jourdain úr így lobban lángra a szép özvegy iránt és méregdrága ajándékokkal halmozza el. A hiszékeny ember közvetítőül nemesi származású barátját és tanácsadóját kéri fel. Nem is sejti, hogy a minden hájjal megkent "jó barát" az ékszerekkel saját házassági terveket szövöget.

Jourdain úr kettős erkölccsel mér: ha a sajátjára nem is, lánya erkölcsire igencsak figyel. Amikor hírét veszi, hogy a szép lány rangon alul kíván házasodni, s kérője nem nemes, a leghatározottabban tiltakozik. Környezete ezért összefog, hogy egy kis leckét adjon az eltévelyedett házfőnek - a józan ész nevében. Még aznap megjelenik Jourdain úr házában a "török szultán" követe, és közli, a szultán fia és trónjának várományosa végzetesen beleszeretett Jourdain őr egyetlen leányába. Olyannyira, hogy azonnal hajlandó őt feleségül venni: de ehhez előbb a Porta etikettje szerint haladéktalanul török nemessé kell válnia.
Ezzel kezdetét veszi az abszurdba hajló "mamamusi-szertartás", melynek végén Jourdain urat - hő vágyának megfelelően török lovaggá ÜTIK.

A(z) Szigligeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2003. november 21., Szigligeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások