Színház

Üvegfal mögött

színmű, magyar, 2013.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

"A forradalmat, elvtárs, nem megszavazzák. Csinálják." 68-as jelszó

1968. március 22., Nanterre. A Sorbonne kihelyezett bölcsészkarának egyik üvegablaka mögül kihajol egy kerek arcú szociológia szakos fiú és utolsó szál cigarettáját a bölcsészkari építkezésen dolgozó 20 éves algériai vendégmunkásnak, Abdulnak dobja. Az egyetemi büfében Lucien utolsó frankjait szendvicsre költi, a kávé most luxusnak számít, tekintve, hogy az őszi ösztöndíját sem kapta még meg. Jacqueline homályos tartalmú üzenetet csúsztat be a fiúkollégium egyik ajtaja alatt. Denise és 140 diáktársa elfoglalják az egyetemi hatalom jelképének számító professzori tornyot.

A regény az 1968-as párizsi diáklázadások aktív és passzív résztvevőinek életéről, politikai és morális beállítottságáról ad képet Robert Merle magával ragadó stílusában.

A Katona József Színház ifjúsági programjának keretében készülő tantermi előadást középiskolákban és egyetemeken is láthatják a fiatalok.

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2013. november 28., Katona József Színház

Stáblista:

Hozzászólások

filoszemitabéla 2013 nov. 17. - 18:10:07
Mérhetetlenül ellenszenves társaság volt ez a balos francia egyetemista banda. Lázadtak egy olyan rendszer ellen, ami nagyságrendekkel humánusabb és szabadabb volt, mint a "létezõ szocializmus" birodalma.
Andre Malraux egyik mûvében "fecsegõ hülye diákoknak" titulálta ezt az állatfajtát.
Sztalin pedig "hasznos idiótáknak" nevezte a nyugat-európai baloldali értelmiséget.
Az egész bandának lehetõvé tettem volna az átköltözést a Szovjetunióba. Cirka egy hetet adtam volna nekik, mire a GULAG-on találták volna magukat. Cohn-Bendit-tel, (aki azóta még vissza is fejlõdött) az élen.
Nem tudom Merle-nek szándékában állt e szimpátiát kelteni fõhõsei iránt, de még annak idején fiatalon is nagyon ellenszenvesek voltak számomra.