Színház

Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból

dráma, 2 felvonás, magyar, 2010.

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

A német kortárs szerző sokféle műfajban próbálta ki magát: játszott, írt színdarabot, tévéjátékot, filmforgatókönyvet. A Vadászjelenetekből 1969-ben film is készült, melyet a magyar közönség is láthatott. A II. világháború utáni Németországban játszódó dráma egy bajor kisfalu közösségének munkás hétköznapjain át mutatja be az előítéletekkel, idegengyűlölettel terhelt emberi kapcsolatokat. Abram újra felbukkan a faluban. Rögtön megindul a pletyka: biztos börtönben volt. Később már azt beszélik, azért volt börtönben, mert homoszexuális. A falu engesztelhetetlen gyűlölettel reagál az elfogadott normáktól való eltérésre. Hajtóvadászatot indítanak, de nem a vadállatok ellen... Ezzel az előadással a színház új játszóhelyet avat. Várjuk kalandra vágyó nézőinket a Festőműhelybe!

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. április 24., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Barbara (napszámosnő)
Abram (a fia)
Tonka (cselédlány)
Maria (parasztasszony)
Rovo (a fia)
Volker (Maria szolgája)
Polgármester
Georg (a szolgája)
Zenta (napszámosnő)
Hentesné
Franzi (a fia)
Csonti (sírásó)
Paula (irodai alkalmazott)
Menekült nő
Pap (rendőrfelügyelő)

Alkotók

Vélemény:

szavazat: 9/10 2013 máj. 01. - 12:50:54
2013 máj. 01. - 12:50:54
Igazán csak párat említenék a legutóbbi rendezõi "felhozatalából", amiket kimagaslónak tartok: Vadászjelenetek..., Szent Johanna, Hazafit nekünk, Ármány és szerelem, Kabaré (színiakadémiai záróvizsga); ezek megvannak? Voltak vitathatóak is. Meg gyengé(bbe)k is. Nem sorolom. Vannak. Azokat meg ugyanis mások tarthatták kimagaslónak. A színház -is- már csak ilyen. És még jön a Mephisto. Tessék kipróbálni!
2013 ápr. 28. - 15:18:39
2013 ápr. 28. - 15:18:39
A Stohl Alfõldi ""tandem" ezuttal sem müködött.Az elõbbi már a tv-ben sem standard,
Alföldi legalább a""hattyudalát" ugy dalolná, amikor mint kitünõ szinész játszott
a szinpadon. Arra a kérdésre: ismeri-e Alföldit?? Ugy válaszolnék: ismertem a szinészt,
de mint rensezõt nem.
szavazat: 9/10 2013 márc. 06. - 10:55:43
2013 márc. 06. - 10:55:43
Ez a hozzászólás kétségkívül azért született, hogy homlokegyenest ellenkezõ véleményeket generáljon-provokáljon. Köszönet érte ;) Magam csak ennek okán szólok hozzá, mivel már jó régen láttam, de számomra is és minden általam hallott vélemény szerint -jöjjön az konzervatív vagy liberális/alternatív oldalról- kimagasló produkció, kimagasló alakításokkal, kortalan s egyben mindig idõszerû eszmeiséggel: összehasonlíthatatlan, maradandó élmény minden tekintetben...horribile dictu, még szalmazsákon ülve is. Úgyhogy még egyszer köszönet a nagyívû "kritikáért"!
szavazat: 9/10 2012 febr. 27. - 14:43:17
2012 febr. 27. - 14:43:17
Zsolt kiválóan játszott, de remek volt a színpadkép és a falusiak ármánykodása is. Nagyon jó, ajánlani tudom csak.
szavazat: 4/10 2011 ápr. 23. - 12:51:08
2011 ápr. 23. - 12:51:08
Bár a film tényleg jó, ez nem.
Megalázó kucorgásban szenvedünk, köröttünk zajlik a darab, általában nem tudunk mindenfelé fordulni, a rendkívül lestrapált és a bájos munkavilágítástól elképesztõen csúnya színészek valamit játszanak, amit nemigen látunk. Normál színpadon, megfelelõbb rendezésben még érdekes is lehetne, de minek ez a különcségre törõ üresjárat?
Amennyire észlelni lehetett, Básti Juli és az egyébként általunk nemigen szeretett Szarvas József volt jó, meg a friss erõ Farkas Dénes. Hevér Gábor annyira undorító alja-bunkót alakított, hogíy a kárpótlásként két óra múlva kiosztott sört és fasírtot is kihánytuk. A darab emlékét is.
2010 dec. 25. - 18:33:52
2010 dec. 25. - 18:33:52
Több éve láttam a filmet és több alkalommal.Még mindig nagyon jó és idõszerû.
Ha valaki a melegség miatti szenzáció miatt megy el az elõadásra az inkább nem menjen el mert nem ez a lényeg.
Egy falu közössége ahol mindenki a maga stupid kis életével van elfoglalva,a maga hasznával és mindennapi pletykáival amik ellen nehéz menekülni bárhová is.
Kíváncsi voltam milyen lehet a szinpadi változat,és nem bántam meg.
Jó ötlet volt a festõmûhelyben tartani az elõadást és a liszteszsákok sem voltak túl kényelmetlenek.Folyamatosan történt valami nem ült le az elõadás.Bár a havi egy alkalom elég kevés hogy a színészek intenzíven benne legyenek.A színészek közül Molnár Piroska,Hollósi Frigyes és Hevér Gábor tetszett.A falu közössége is jó volt hozta a stupid,irigy,beszûkült jólértesültségét.Stohl nem volt kiemelkedõ az áldotzat szerepében de megoldotta azt.Tonkaként szerelme Tompos Kátya szerintem a kelleténél többet kiabált,nem éreztem a kapcsolatuk elõzményeit csak a kész tényt ami ezerszer el lett rohanva és üvöltve részérõl.
Az elõadás végén a sör kínálás kedves gesztus volt.

Érdemes a filmet is megnézni:
http://www.port.hu/vadaszjelenetek_also-bajororszagban_jagdszenen_aus_niederbayern/pls/fi/films.film_page?i_topic_id=2&i_film_id=37993&i_city_id=-1&i_county_id=-1
szavazat: 10/10 2010 nov. 09. - 11:37:41
2010 nov. 09. - 11:37:41
Érdekes darab volt. Én vártam a nagy drámát, de nekem nem jött le. Az igaz sok meleg volt a nézõtéren:-) Jó volt látni a nagy Öregeket (Sinkó László, Hollósi F.) de jó volt nagyon Hevér Gábor is, persze Básti Juli ismét szuper, Molnár Piroska frenetikus, Stohl viszont eddig sem volt jó színész és ebben a darabban is bebizonyította, hogy nem erre a pályára való, fõleg nem fõszerepre. Macskaláponban is gyenguszka. A megoldás a szalmazsákokkal nagyon jó élmény, érdekes megoldás végig világos van, sört osztanak a végén így nem is éreztem hogy két órát ültünk egyvégtében mert folyamatosan forogtunk arra ahol épp történt valami. Összességében több ilyen darab kéne.
2010 máj. 14. - 23:09:30
2010 máj. 14. - 23:09:30
Nagyon jól megírt, ütõs, elgondolkodtató darab, fantasztikus elõadásban. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
szavazat: 10/10 2010 máj. 04. - 14:27:10
2010 máj. 04. - 14:27:10
Tegnap este láttam a darabot.
Még mindig a hatása alatt vagyok.
Rendkívüli módon tartják végig a feszültséget, és mutatják be az emberi gonoszságot és a gyûlölet minden kis bugyrát, a végkifejletrõl nem is beszélve!!!!!!
Olyan emberközeli, és magával ragadó az egész darab, ami köszönhetõ a fantasztikus helyszínnek és persze a hihetettlen jó színészi játéknak, minden szereplõt beleértve.
Bizony-bizony nyelni kellett a könnyeimet Molnár Piroska anyai gyûlöleténél... és Básti Juli, Szarvas József, Tompos Kátya és persze Stohl András tökéletes választás volt hogy ilyen érzelmeket váltson ki a nézõbõl.
És persze NAGY KÖSZÖNET Alföldi Róbertnek!!!!!