Színház

A vágy villamosa

színmű, 2 felvonás, 185 perc, magyar, 2000

Értékelés:

31 szavazatból
Szerinted?
Tennessee Williams szívszorító darabjának főszereplője, az érzékeny lelkű, gyenge idegzetű, félelmektől gyötrődő Blanche egyetlen bőrönddel érkezik New Orleans külvárosába húgához, Stellához. A látogatás alaposan felforgatja Stella házasságát, és a látszólag finom modorú Blanche mélyen őrzött, iszonyatos titkai is a felszínre kerülnek. "Williams minden kortársánál határozottabban állt ki a szomorú és magányos emberek mellett, akiket a nagy tolongásban oly könnyen eltaposnak. Valóságos Szent Ference volt ő azoknak a gyenge, sebezhető lényeknek, akiket a világ bulldózerei a legcsekélyebb aggály nélkül, oda sem figyelve lapítanak szét. (...) Mély együttérzéssel tárta fel a szív azon titkait, amelyek megannyi gyengeségünk táptalajául szolgálnak, és soha nem volt rideg és érzéketlen a gyengeségek iránt. Megértette, hogy a legnagyobb kapocs az emberek között a létezés kínja - és mert valamennyien ettől szenvedünk, nem ítélkezhetünk azok fölött, akik a kín terhétől összeroskadnak."

A Budapesti Kamaraszínház legendás előadása új formában kerül a Pesti Színház színpadára, ahol varázslatos színházi este várja nézőinket, ha a szereplőkkel együtt "felszállnak" a Vágy villamosára.

Bemutató időpontja: 1999. december 11., Budapesti Kamaraszínház - Tivoli
Első előadás a Pesti Színházban: 2013. január 25.

A PESTI SZÍNHÁZ előadása.

Kövessen minket a Facebookon!

Stáblista:

Szereplők

Blanche DuBois
Stanley Kowalski
Stella DuBois
Harold Mitchell
Eunice Hubbel
Steve Hubbel
Virágárusnő
Pablo Gonzales
Ápolónő

Alkotók

Vélemény:


2015. december 31. 12:11
Egészében véve egy jó előadás volt (2015. 12. 27.) nem akart formabontó lenni. Elég híven követte az eredeti drámát és a filmet is (1951. Elia Kazan). A díszlet is rendben volt, a tervező nem önmagát akarta vele megvalósítani, hanem megfelelő atmoszférát akart teremteni és ez sikerült is neki.
László Zsolt játékával sem volt baj, csak a proli hanghordozást hiányoltam, amit Marlon Brando remekül hozott. (Nem vagyok perfekt angol, de azért jól hallottam, hogy az akcentusa igen messze volt az oxfordi angoltól, de még a műveltebb amerikai angoltól is.
Szóval László Zsolt bár elsütött néhány trágárságot, de szépen artikulálva beszélt. Valami "Mos mia @sz kee vazze?"
stílusra gondolok inkább.
Eszenyi Enikő tökéletesen alakította blanche-ot, de annyira ettől nem tudtam elájulni, több okból sem.
-Eszenyi civilben is meglehetősen egzaltált és habókos
-ez egy olyan színházi szerep, amit igen nehéz elrontani, hiszen egy őrület határán álló személytől semmilyen gesztus nem meglepő, minden belefér.
Elszomorító volt az egykor szép és fiatal Venczel Verát a halált megszemélyesítő öregasszonyként látni.

2015. november 18. 12:14
Hát ezt az asszonyt nem szabadna leengedni a deszkáról!!! Persze hogy tízes! Nem is tudom elképzelni, hogy van e valaki aki gondolkozna más osztályzaton, de ha volna is, biztos benyomná! A jelzőket elcsépelték, mind elkopott, amivel jellemezni lehetne ezt a színészi alakítást. Én csak egyet mondok, köszönetet. Köszönöm Enikő! Nehogy levedd a darabot! Még egyszer meg akarom nézni! Mit még egyszer, százszor, ezerszer!

2015. március 22. 05:32
Tudom, hogy nincs ilyen....de Enikőnek egy szinpadi... vagy valami hasonló OSCART!! Zseniális volt...hatása alatt vagyok most és maradok is ott...Vivian Leigh elbújhat! Köszönjük Enikő... a valaha volt legzseniálisabb főszerep...Pap Vera Oklahomájával holtversenyben!

Összes hozzászólás