Színház

Vak Ond álma

kabaré, 2 felvonás, magyar, 2001.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A honfoglalás környékén, még a Kárpát-medence előtt a magyar törzsi vezérek szokásos esti rituáléjukra készülnek. Ilyenkor bódítószert adnak a nagy vak vezérnek, Ondnak, aki révületbe esve meg szokta mondani körülbelüli pontossággal, milyen idő várható másnapra.
A Vak Ond azonban túl nagy adagot kap, révületbe esik, és révületében különös időutazáson vesz részt: egy fémdobozban szappanoperát lát, annak részeit a magyarok későbbi történelméből.
A Kabaré-est tehát utazás Vak Ond rémálmában. Felelevenítődnek a magyar történelem egyes eseményei, kicsit másképp, mint ahogy ma látjuk. Szatirikus hangon, a humor eszközeivel kinevettetve, de nem bántva a magyar történelem alakjait. Az est egy része szerkesztett, megírt kabarétréfákból, kabaré-sanzonokból, zenés számokból áll. A szereplők ugyanazok a jelenetekben, ahogy egy szappanopera szereplői is ugyanazok - csak öregszenek, változnak. A szappanopera törvényei szerint jönnek-mennek a rossz emberek, a naivak, a gonoszok és a jók, a csodálkozók. Az előadás szereplői több stációban elevenítik meg a magyar történelem fordulópontjait, mindazt, ami Vak Ond vezér látomásában megjelenik. Vak Ond álmát azonban csak a mai néző ismeri, mert ő úgy dönt, hogy nem meséli el társainak a szappanoperát. De azt tanácsolja nekik, menjenek a Kárpát-medencébe, jó lesz ott.

A(z) Veszprémi Petőfi Színház előadása

Bemutató időpontja:

2001. december 30., Veszprémi Petőfi Színház

Stáblista:

Hozzászólások