Színház

Valóság szoba

performance, magyar, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A 011 Alkotócsoport tagjai egy disztopikus világba kalauzolják nézőiket, melyben az állampolgári döntés és választás lehetősége kérdőjeleződik meg.

Egy a demokráciából kiábrándult, fogyasztói társadalom hazugságait hangoztató radikális csoport az ukrajnai és szíriai szakadár militaristák mintájára létrehozzák a Független Budapesti Államot. Az újonnan alakult állam Budapest lakosságát állampolgársági vizsgára kötelezi. Ennek az egyik helyszíne az egykori Csepel Művek egyik hangárja, ahol a nézők saját akaratuknak megfelelően kerülnek különböző csoportokba és járnak végig egy képzeletbeli utat, ahol egy fiktív, extrém, de földrajzilag és kronológiailag valójában nagyon is közeli helyzetben kipróbálhatják meddig tartanak ki saját elveik mellett, megzavarhatóak-e, megvásárolhatók-e, és hogy egyáltalán befolyásolni tudják-e saját sorsukat.

A nézőket saját erősségeikkel és gyengeségeikkel szembesítő előadás arra is reflektál, mennyire másként cselekszünk külső nyomásra, legyen az társadalmi, politikai vagy ideológiai. Alapvetően fontossá válik az egyéni döntés, annak súlyával és visszavonhatatlanságával együtt. Egészen kis választásokból, kompromisszumokból is szörnyűséges társadalmak születhetnek ? nem is beszélve arról, ha már az első döntésünkkel erkölcsileg ingoványos talajra tévedünk.

A 011 Alkotócsoport fiatal alkotói eddig hat sikeres előadást hoztak létre. Munkáikban a korosztályuk számára fontos kérdéseket járnak körül (drogfogyasztás, erőszak), emellett keresik a kapcsolatot azokkal a mai magyar valóságot meghatározó eseményekkel és témákkal, melyeket generációjuk nem élt meg közvetlenül, ?nincs közük hozzá?, mégis elevenen élnek a köztudatban. A kommunizmus autokratikus rendszeréről sincsenek saját tapasztalataik, arról csupán szüleiktől, nagyszüleiktől hallottak, most azonban szembe kell nézniük e világ visszatérésével. Új előadásukban ezt a traumát igyekeznek feldolgozni a színház eszközeivel. A produkció arra tesz kísérletet, hogy az alkotók generációja szemszögéből és a hozzájuk közel álló friss, kísérleti színházi nyelv adta lehetőségek segítségével járja körül e disztopikus világ és az ember szabad akaratának a kérdését.

A(z) 011- Alkotócsoport előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások