Színház

Ványa bácsi

színmű, 2 felvonás, magyar, 2005.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Békés Megyei Jókai Színház műsorán utoljára 1987-ben szerepelt Csehov darab. Akkor a Cseresznyéskertet mutatta be a társulat. Azóta felnőtt egy újabb színházlátogató közönség, aki még soha nem találkozott a drámairodalom egyik legjelentősebb képviselőjének, Csehovnak a műveivel. Ezen meggondolásból is tűztük műsorra a 2004/2005-ös évadban a Ványa bácsi című darabot.

" A napokban láttam a Ványa bácsi-t - láttam, és sírtam mint egy asszony, pedig korántsem vagyok gyenge idegzetű... Félelmetes mű számomra az ön Ványa bácsi-ja- teljesen új drámai műfaj, kalapács, amellyel Ön a publikum üres koponyáját döngeti... Miközben a darabját néztem , az életre gondoltam, amelyet feláldozunk egy bálvány oltárán, a szépségre, amely behatol az emberek koldusszegény életébe, és más fontos dolgokra, amelyek létünk gyökereit érintik."

A fenti sorokat Gorkij írta Csehovnak címzett levelében. A Gorkij által üdvözölt drámai műfaj természetesen ma már nem új, viszont aktualitásából semmit sem vesztett. Asztrov doktor, a mű egyik szereplője mondja a darabban: " Azok, akik utánunk majd száz vagy kétszáz esztendő múlva élnek..., azok talán megtalálják a módját, hogyan lehetnek boldogok..."
Most itt vagyunk mi, több mint száz évvel a mű megjelenése után. Megtaláltuk a boldog élet módját?

/Mihály Csaba/

A(z) Békéscsabai Jókai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2005. február 11., Békéscsabai Jókai Színház

Stáblista:

Szereplők

Vojnyickaja (özvegy, a professzor első feleségének anyja)
Vojnyickij (a fia)
Asztrov (orvos)
Szerebjakov (nyugalmazott egyetemi tanár)
Jelena Andrejevna (a felesége, 27 éves)
Szonya (Szerebjakov leánya az első házasságból)

Alkotók

Hozzászólások