Színház

Városi Ferenc születése

előadás, magyar, 2013.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

"Egy asszony vajúdik a Tűzoltó utcában: fiút készül világra hozni, Városi Ferencet, projektsorozatunk főszereplőjét. De Ferike élete már a kezdetekkor sem felhőtlen. Problémás családi háttér, rengeteg frusztráció és az otthonszülés vs. kórházi szülés problematikája kerül terítékre egy mulatságos és szürreális szappanoperában."

De ki is ez a Városi Ferenc? Egy átlagos IX. kerületi lakos. Vagyis épp olyan szép, csúnya, kövér, sovány, okos, buta, öreg, fiatal, mint bármelyikünk. És ezer szállal kötődik a Ferencvároshoz. Nem csoda, hiszen élete legfontosabb eseményei itt történtek; ezekről szólnak a színházi előadások, a kiállított képregény, a puzzle, a hanginstalláció, a tűzoltókórus próbái, és maga a Tűzoltó utca és a TRAFÓ is augusztustól október végéig.

A(z) Trafó előadása

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
FElepHánt 2013 nov. 02. - 11:25:54 10/10
Nagy ötlet: egy ferencvárosi polgár élete öt részben, az eredeti helyszíneken, a legkülönbözõbb színházi formákban. Az egyik rész sikerül, a másik kevésbé. A "Városi Ferenc szerelme" anonim alkoholisták beszélgetése, melyben egyetlen mondatból tudjuk meg, hogy a szerelme is itt ül a csoportban. Az utolsó, temetõi jelenet teljes csõd, hiába énekel szépségesen a (Soharóza) Amõba Halas Dóri vezetésével, deklamálja a totál unalmat Bezerédi Zoltán, hiába jelenik meg egy valóban élõ Városi Ferenc, a dagályos tömegesítés és a tartalom üressége bukáshoz vezet.
Erõteljes volt az elvándorlással foglalkozó rész, künn a szabadban a zseniális Kemény Zsófi-Horváth Kristóf duó nyomta eszméletlen eredetiségû, fantasztikus slam-jét, a Soharóza zümmögött a háttérben, utána a közönség kisebb csoportokban beszélgethetett a menni
vagy nem menni kérdéseirõl, avatott szakértõkkel.
A nyitó darab, a Városi Ferenc születése botrányos elõzményekkel indul. Egy ferencvárosi kislakásban játszották volna, videó-kivetítéssel a közönségnek. Két helyszínen is meghiúsult a terv, a folyamat történetét Hárs Anna és Garai Judit dramaturgok azonnal megírták: igen erõs felütése lett a darabnak. Szerencsénkre végül egy próbateremben láthattuk, élõben, bár az oldalt játszódó történések itt is láthatóak voltak vetítve. Szabó Vera szülni készül, anyja, Pogány Judit tyúkanyóként sürög-forog, megjelenik az otthonszülés
nagyasszonya: Urbanovits Krisztina. Vita kerekedik, kórház, avagy hazain pálya. Álmosd Phaedra semmihez sem konyító, hiszteroid dulája borzolja a kedélyeket, végül is gyõz a kipróbált hagyomány, jönnek a mentõsök. Molnár Csaba vitatkozás közben majdnem ledobja sikoltozó terhét, parázs szócsatában, kiforrott klinikai tudással zúzza szét az otthoni módszer érveit.
Így az elõadás, féktelen humora és a nagyszerû színészi teljesítmények mellett, otthonszülés-ellenesre sikeredik, ám ez nem von le semmit Schermann Márta koncepciójának, rendezésének értékébõl. A szokatlan megoldások, új utak keresése mindenképpen jelentõssé teszik az ötrészes sorozatot, amely ritka affinitással kapcsolódik a ferencvárosi helyszínhez.