Színház

Vatrotehna 2.0

előadás, 110 perc, 2011.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Volt egyszer egy gyárcsarnok, abban volt egy horvát színház.
Koruk etalonjai lettek, lázadók, kemények, tiszták, nyíltszívűek, jók.
Húsz év múlva jöttek a fiúk, és megnézték, mi maradt az évek romjain.
Mi magunk maradtunk!
Ezek a fiúk az arcunkba vágják: Kiégtünk, eladtuk, elkurvultuk magunkat!
Ők nem színház!
Mondják!
Ők nem színészek.
Mondják.
A gyermekeink!
(balog)


A Vatrotehna 2.0 az 1990 szeptemberében, a régi zágrábi Badel szeszfőzde területén készült Vatrotehna című előadás re/dekonstrukciója. A Montažstroj csoport első előadása már akkor feltett néhány, a horvát politikát és kultúrát érintő égető kérdést. A Vatrotehna 2.0 vállalja a hatalom és az erőszak mechanizmusainak leleplezését, Aiszkhülosz Leláncolt Prométeuszát alapul véve Borut Šeparović új rendezői olvasatában. Folytatja az alkalmazhatatlan demokrácia társadalmi struktúrái érvényességének fürkészését, rámutat a kapitalizmus bilincsében vergődő felégetett helyekre, az elmúlt 20 év, a politikai átmenet időszakának kudarcára. A Vatrotehna 2.0-ban 16-19 éves fiatalok szerepelnek, akik saját nemzedékük, identitásuk referenciapontjait keresik a színpadon és kutatják viszonyukat ahhoz a világhoz és időhöz, amelyben élnek. A Vatrotehna 2.0 a színpadi valóság pillanata. Készüljenek fel rá!

A Vatrotehna vállalat régen nemzetvédelmi hatalom volt. Civileknek és a vállalkozási szektornak nyújtott tűzvédelmi szolgáltatásokat az ex-jugoszláv térségben. Az 1990-ben készült előadás fő szponzoraként vált annak címadójává. A vállalat megszűnt, de a Montažstroj kitartott a cím mellett, mert a cég sorsa sajátos metaforaként tükrözi a háború révén bekövetkezett cégfelszámolások és csődök jellemző struktúráit.

A Montažstroj független művészeti csoportot 1989-ben alapította Borut Šeparović. A kezdetektől fontos célként határozták meg a színészek mentális és fizikai korlátainak tágítását, totális, több művészeti ág bevonásával készülő kortárs művek létrehozását. A 90-es években a Montažstroj nemzetközi ismertséget szerzett, számos díjuk a legsikeresebb horvát fizikai színházzá tette a csoportot. Sok nemzetközi fesztiválon, több mint 20 európai országban és az Egyesült Államokban is játszottak. Előadásaik igen sokszínűek tartalmilag, stílusban és színházi formájukat tekintve is, de közös jellemzője a Montažstroj darabjainak, hogy többnyire politikusak és kísérletezőek, igyekeznek feltárni az interdiszciplináris területeket. Alkotásaikra nagy hatást gyakoroltak a történelmi változások, az egykori Jugoszláviát szétrobbantó háború is, előadásaik alapanyaga - a mindennapi események - gyakran radikális módon jelennek meg a színpadon. A csoport először jár Magyarországon.

A(z) Szegedi Nemzeti Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások