Színház

Vérnász

ballada, magyar, 2006.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

"Asszonyok! Egy kicsi késsel, két és három óra közt, mint ahogy megíratott, két szerelemre való férfi meggyilkolta egymást!"
A tragédia előzményei szálról szálra bontakoznak ki a tradíció és vallás által meghatározott normák között vergődve. Két egymástól elválasztott szerelmes fiatal nyomasztó mámora teljesedik ki az erdő mélyén lezajló véres vendettában. Leonardo és a Menyasszony soha nem lehetnek egymáséi, mindkettejük számára világos, itt élniük nem lehet. A szenvedélyt kioltani csak késsel lehet, "egy kicsi késsel, oly kicsikével, épp csak elfér a marokban, mégis oly gyorsan besurran, szalad a meghökkent húsban..."

Szarka Tamás zenéje, dalai egyetemes "legendává" írják át a Vérnászt. Legendává, melyet most a Komáromi Jókai Színház bemutat, elsőként felvidéki magyar színpadon.

Federico Garcia Lorca szenvedélyektől feszülő balladája a zsigerekig hatoló érzelmekről szól, melyek az ősi hagyományok tiltásai ellenére törnek elő az emberből. Megállíthatatlanul. Az őrület határán.

Hányszor hazudjuk még el, hogy uralni tudjuk a szenvedélyt?

A(z) Komáromi Jókai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2006. március 17., Komáromi Jókai Színház

Stáblista:

Szereplők

Leonardo felesége
Cselédasszony
Szomszédasszony
Leonardo
Halál - Kislány
Vőfély 1 - Favágó 3
Vőfély 2 - Favágó 2
Vendég - Favágó 1

Hozzászólások

10/10
Johann 2013 máj. 28. - 12:31:19 10/10
Különleges emlékek fûznek ehhez az elõadáshoz. Ez volt az elsõ darab, amit többször is megnéztem és egyébként is sok minden itt kezdõdött el. Elõtte hosszú évekig nem igen jártam színházba, majd jött ez a Vérnász Szarka Tamással (én igazából õmiatta néztem meg), az õ zenéjével és színpadi jelenlétével és valahogy az egész elõadásnak olyan ereje volt - egészen felkavaró-megrázó-elvarázsoló élményt nyújtott. Ezután kezdtem rendszeresen színházba járni, így hát lényegében ennek az egy elõadásnak köszönhetem a sok szép színházi élményemet azóta.
De megszerettem magát a Komáromi Jókai Színházat is. Ezt az elõadásukat Pesten láttam (majd Esztergomban újra), de azóta már jártam õnáluk Révkomáromban is és mindig örömmel látom azt is, amikor õk hozzák el ismét egy-egy darabjukat Pestre. Ilyesmire fõleg mostanában van lehetõségük, köszönhetõen a József Attila Színháznak. (Nemcsák Károlyék egy ideje rendszeresen vendégül látnak határon túli magyar színházakat.) Néhány hete épp a Komáromi Jókai Színház adhatott keresztmetszetet mûsorából a József Attilában; nekem ezúttal a Revizort sikerült megnéznem tõlük.
Azt is érdemes megemlíteni, hogy a Ghymes együttes életében is mérföldkõ volt ez a Vérnász: ezt követõen kétévente mindig létrejött egy-egy színpadi produkció, aminek a zenéjét Szarka Tamás jegyezte és a legtöbb esetben ez a zene lett azután a következõ Ghymes album vezérfonala (2006 - Vérnász, 2008 - Benyovszky, 2010 - Dózsa, 2012 - Mária). Vagyis nagyon úgy tûnik, hogy nem csak nálam, hanem Szarka Tamásnál is hasonlóan erõs kötelék kialakulásához vezetett ez a Vérnász a színház világával. :) Természetesen mindegyik fent említett darabot láttam és mindegyik jó volt... de mind közül talán ez volt a legerõsebb! Köszönet érte!!