Színház

Veslefrikk

opera, 1 felvonás, norvég, 2010.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Alkonyfölde három varjú károgásától hangos. Éhesek, és éhségüket leginkább egy véres steak csillapítaná. A finom falatot uruktól és parancsolójuktól, Don O'Day-től várják. Don O'Day egy babagyárat igazgat, hősnőnk, Veslefrikk itt tölti mindennapjait, kényszermunkára kárhoztatva fiatal társaival együtt. Pedig Veslefrikk álmodozni szeret, legnagyobb vágya nem más, mint egy hegedű. Bár mindannyian szabadulni szeretnének, Don O'Day tesz róla, hogy munkásai még csak gondolni se merjenek a szökésre. Egy éjszaka azonban mégis sikerül Don O'Day éberségét kijátszva, Veslefrikk irányításával megszökniük egy északnak induló babaszállítmánnyal. Mivel egy munkása sem maradt, Don O'Day kénytelen a profilváltáson gondolkozni. De mert semmi elképzelése sincs, éhes varjai tanácsára áthelyezi tevékenységét az Éjszakába. Don O'Day-ből King O'Night-tá vátozik. S a babagyárral mit tegyen? Éjszakai szórakozóhellyé alakítja!
Menekülése közben, Alkönyfölde egy más táján Veslefrikk fura alakokba botlik: az Alkonykákba. Az egyiknek nincs szája, a másiknak szeme, a harmadiknak pedig nincs füle. Vajon ki tette ezt velük? Bizony, Don O'Day varjai! Ellopták szemüket, szájukat, fülüket, hogy Don O'Day mintának használhassa őket a babáihoz.
Hirtelen egy kakukk tűnik fel egy közeli fán, s egy varázshegedűt nyújt át Veslefrikknek. Amint a lány játszani kezd, a három Alkonyka csodálatos módon visszanyeri hangját, látását és hallását. A három hálás Alkonyka álruhába bújtatja Veslefrikket, hogy Don O'Day ne ismerjen rá. Gyapjúsás zekét húznak á, hosszú haját pedig egy gyapjúsás kalap alá rejtik. El vannak ragadtatva a Gyapjúsás Legénynek öltözött lánytól, és örömükben önfeledt táncot járnak.
A King O'Night-tá változott Don O'Day mégis Veslefrikk nyomukra bukkan. Álmában lepi meg a Gyapjúsás Legényt és három védtelen, kimerült társát. Foglyul ejti, és újdonsült nightclub-jába hurcolja mindannyiukat: a csinos lánykáknak remek hasznát veszi majd az éjszakai szórakozóhelyen, s a varjaknak is odavethet végre egy finom falatot az álruhás Veslefrikk személyében.

A(z) Szegedi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. november 3., Szegedi Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások