Színház

Violeta / Beszélő testek

előadás, 2008.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Ballet Prague Junior több mint tíz éve Csehország reprezentáns együttese. A Magyar Balettszínház Gödöllő igazgatójával, megalakulásuk óta szoros művészi kapcsolat fűzi össze a két együttest. A fiatal társulat táncosai a Tanecni Center Praha végzős növendékeiből kerülnek ki. Előadásaikat lendületes és attraktív táncnyelv, valamint drámaiság jellemzi. A fiatal táncosok csehországi előadásaik mellett rendszeresen fellépnek Európa szerte, évi több mint 60 előadást produkálva. Hazánkban első ízben lépnek fel, a Nemzeti Táncszínházban, valamint Gödöllőn, egy-egy előadás keretében. Bízunk benne, hogy a Magyar Balettszínház Gödöllővel közösen szórakoztató és maradandó élményekben gazdag előadásokat hagynak maguk után.

VIOLETA
Barátjának, Violetának az élettörténete ihlette meg a koreográfust. Violeta túlélte a Holokausztot. A darab az üldözetésről és száműzetésről szól, ugyanakkor nem pusztán a zsidók elleni üldöztetésről, hanem a zsidó, illetve muzulmán közösségek ibériai félszigetről való elüldözéséről a 11. és 13. század között. A darab fejet hajt egy barátnak és egyben mindenkinek, aki valaha az üldöztetés, illetve a száműzetés sorsára jutott, és aki ennek ellenére megtartotta hitét és bizalmát. Az író héber dalokat választott, melyeken keresztül kívánja a kultúrát bemutatni.
Koreográfus: Ramón Oller

BESZÉLŐ TESTEK
"A darab, ha úgy tetszik egyfajta lenyomata a táncos létnek. A "beszélő testek" szavak nélkül fogalmaznak. A táncosok költészetüket mozgásba öntve örökítik meg estéről estére. Tiszavirág életük itt zajlik a szemünk előtt: a próbateremben, a színpadon, színházban. Gyakorolnak, szeretnek, boldogok, izzadnak és sírnak; érzelmeik tükre a tánc. Ezek az érzések, gondolatok foglalkoztattak, mikor a "Beszélő testek"-et koreografáltam. A darab tulajdonképpen egyfajta színes leporello a táncosi létről. Képeslapok, melyeket minden előadással szeretnénk átnyújtani a nézőknek barátaimmal - a tánc művészeivel." (Egerházi Attila)
Rendező-koreográfus: Egerházi Attila

A(z) Magyar Balettszínház Gödöllő előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások