Színház

Virágot Algernonnak

musical, magyar, 2015.

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

A musical irodalmi alapja, Daniel Keyes regénye, sokunk kamaszkorának meghatározó olvasmányélménye volt. 27 nyelvre fordították le és több, mint ötmillió példányban adták ki. A regényből Oscar-díjas film is készült.

A történet a szellemileg visszamaradt 32 éves Charlie Gordon kitartásáról és szeretetéhségéről szól, aki miközben egy hatéves gyerek szintjén van, mégis hatalmas elszántsággal és örömmel vesz részt egy orvos csoport kísérletében, mert normális akar lenni. És valóban, egy operációval meg tudják növelni az intelligencia-hányadosát, s a korábban 70-es IQ-val rendelkező férfi megtanul több nyelven, különböző tudományterületek szakértőjévé válik, sőt az eljárást kidolgozó orvosokat is lehagyja saját kutatási programjuk elemzésében.

Sokan mondják, hogy az ember egy "bonyolult számítógép", melynek a winchestere az agy. A Charlie Gordonnal végzett kísérlet, az agy-komputer párhuzam kutatásának egyik állomása azonban nagyon keményen teszi fel a kérdést: mikor és meddig szabad elmenni egy emberrel végzett kísérletben? Mennyire kell egy teljes értékű embernek tekinteni egy alacsonyabb IQ-val rendelkező társunkat, és mennyire tartozunk felelősséggel mindazért, ami vele történik.

A következő évad egyik legizgalmasabb története elevenedik meg az Algernon nevű fehér egér és Charlie intelligencia vetélkedője ürügyén a Raktárszínházban. A végeredmény néhány olyan pillanat, ami talán recept a túlélésre, mese arról, hogy olyasmire is képesek vagyunk, amire nem is gondolnánk. A Somogyi Szilárd rendezésében megelevenedő előadásban az Operettszínház sztárjai mellett vendégművészként látható a sikeres fiatal színésznő Földes Eszter.

A(z) Budapesti Operettszínház előadása

Bemutató időpontja:

2015. december 17., Budapesti Operettszínház

Stáblista:

dec. 12.
  • Raktárszínház
dec. 13.
  • Raktárszínház
jan. 15.
  • Raktárszínház
jan. 16.
  • Raktárszínház

Hozzászólások

3/10
ambrosius 2015 nov. 23. - 00:31:27 3/10
Igaza volt a direktornak. Tényleg nem nagyszínpadi mû ez a darab. A raktárba való. A könyv és a film után kifejezetten gyenge kis színpadi megoldás, néhány énekes betét, melyekbõl egy sem lett sláger.
Ok, felvállalta az Operett Színház, sõt a bevétele is meg lesz belõle. Csak ez így gyenge. Pedig a társulat szívét-lelkét kiteszi, nem beszélve Kerényi Miklós Mátéról, aki még a tapsrendben is hozza magával a kedves fehér egér Algernont.
No, tudom, majd jövõre lehet rá jegyet kapni, de olyan fontos ez?