Színház

Vízkereszt, vagy bánom is én

komédia, magyar, 2010.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Nem számít az évszak, nem számít a nap, mondhatjuk bármikor: itt a karnevál - minden a fejetetejére áll! Van, akit a szerelem, van, akit az ital tesz bolonddá, és van, aki pénzért, hivatalból bolond.
Szélsebesen peregnek az események, már alig lehet kibogozni a szálakat, lányból fiú, úrból szolga, szolgából úr lesz egy pillanatra, szerelmesek kergetik egymást, míg végül mindenki elnyeri méltó jutalmát, ami persze még véletlenül sem az, amire vágyott. Csak az ünneprontó, számító józanság lakol, de az már olyannyira, hogy azt sem tudjuk, nevessünk rajta, vagy sírjunk megaláztatásán.
Illyriában vagyunk, ahol divat az álruha, mely nőt férfivá, bolondot pappá, szolgát úrrá varázsol; ahol a szerelem is álruhában jár, hol gyász, hol barátság, hol szolgálat, hol megvetés képében, de mindig zenekísérettel. Zene kíséri a részegeskedőket is, kánonban szól a macskanyávogás. Míg a szerelmesek dalában melankólia és diszharmónia csendül, a részeg tréfacsinálóknál teljes az "összhangzat", majd megsüketül az ember tőlük. Búcsúzóul pedig a bolond éneke szól a szemvillanás alatt elmúló emberi létről és az örökké kopogó esőről.

A(z) Vörösmarty Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. április 16., Vörösmarty Színház

Stáblista:

Szereplők

Orsino herceg (Illíria uralkodója)
Curio (egy úr, a Herceg kíséretében)
Viola (fiatal nemes lány)
Sebastian (Viola ikertestvére)
Antonio (tengerésztiszt, Sebastian oltalmazója)
Kapitány (Viola megmentője)
Olivia (fiatal grófnő)
Mária (nemes hajadon, Olivia társalkodónője)
Vitéz Böföghy Tóbi (Olivia rokona)
Vitéz Fonnyadi Ábris (Böföghy barátja)
Malvolio (nemesember, háznagy Oliviánál)
Feste (tréfamester ("bolond") Oliviánál)
Fábián (Olivia házanépének tagja)

Hozzászólások