Színház

West side story

musical, 2 felvonás, magyar, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A shakespeare-i történet az 1950-es évek közepén játszódik New York West Side negyedében, ahol két egymással rivalizáló banda szeretné megszerezni a környék feletti egyeduralmat. A második generációs amerikai kamaszok csapata, a Jets, és a Puerto Rico-i emigráns fiatalok, a Sharks közötti feszültség a végsőkig fokozódik. Mindennaposak az utcai összetűzések, és kitörni készül a bandaháború. A két klán vezetői találkozóra készülnek, ahol megbeszélhetik egy utolsó nagy összecsapás részleteit. A győztes mindent visz - ez a jelszó. Csakhogy a szerelem beleavatkozik az eseményekbe. A Jets egyik tagja, Tony ugyanis szemet vet a gyönyörű Mariára, kinek bátyja Bernardo, a Sharks vezére. Szerelmük - akárcsak Rómeó és Júlia történetében - tragédiába torkollik. A mű drámai témája, kifinomult zenéje, nagyszerű táncjelenetei miatt és amiatt, hogy jelentős társadalmi problémákra hívta fel a figyelmet, az amerikai musical-színház egyik sarkkövévé vált.

Leonard Bernstein (1918- 1990) a West Side Story című musical mellett több zongoradarabot, kamarazenei művet, szimfóniát, balettzenét, színpadi- és filmkísérőzenét is komponált. 1958-tól tizenkét éven át a New York-i Filharmonikusok vezető karmestere volt. Előszeretettel vezényelte Brahms, Mahler és Copland műveit. Legismertebb művei: Jeremiah, The Age of Anxiety, Wonderful Town, Candide, Mass, "Kaddish", Opus One és a Quiet Place.

A műből nagy sikerű film is készült 1961-ben Jerome Robbins és Robert Wise rendezésében, Natalie Wood, George Chakiris és Richard Beymer főszereplésével. Leghíresebb hangfelvételén Mariát Kiri Te Kanawa, Tonyt José Carreras énekli.

A(z) Szegedi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. február 18., Szegedi Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások