Színház

Winter Variations / Variations d'hiver

táncelőadás, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Kizárólag a táncban és csakis abban keresem a válaszokat. Ha más médiumot is használnék, az olyan lenne, mintha azt gondolnám, hogy vannak dolgok, amelyeket a tánc nem képes kifejezni. Inkább arra törekszem, hogy egyetlen kifejezőeszköz minden lehetőségét kiaknázzam, mint hogy többféle eszközt használjak 20%-os hatásfokon." - Emanuel Gat.
A Variációk a tavalyi évadban nálunk is bemutatott Téli utazás főbb témáit járják körül. Emanuel Gat és Roy Assaf hosszú évek óta dolgozik együtt: két férfi, aki hasonlóan gondolkodik a táncról, és aki mindazt, amit a zenei anyag is erőteljesen sugall, képes ugyanazzal az intenzitással mozdulatokban kifejezni. Lépések és formációk vibráló csendekkel pontozott, hipnotikus füzére, a kar és a kéz Gatra igen jellemző rajza, ez alkalommal Richard Strauss (Beim Schlafengehen, Im Abendrot), Riad al Sunbati (Awedt Eini ala Rouyak) és a Beatles (A Day in the Life) zenéjére.
"A kortárs tánc világában Emanuel Gat külön eset. Izraelben zenét tanult, táncolni 23 évesen kezdett, első koreográfiáját 26 évesen készítette. Darabjai zenei értelemben vett kompozíciók: Vajon elgondolkodik-e azon az ember, hogy miről is szól egy szonáta? Nem. Az én táncomat is ilyen szemmel kellene nézni, nem érdemes történetet, értelmezési lehetőségeket keresni mögötte. A tánc ugyanolyan rendszer, mint a zene, csak az egyik mozdulatokból, a másik hangokból épül fel. (...)Szeretem az ötödik emeletről figyelni az embereket. Egymásra néznek, vonalakat alkotnak, keresztezik egymást. Nekem minden koreográfia az emberek közötti kapcsolatok szerveződését képezi le. És lehet, hogy ezek a formációk mesterségesek, de hagyni kell, hogy az idő alakítson rajtuk." (Le Figaro)

A(z) Trafó előadása

Bemutató időpontja:

2010. március 12., Trafó

Stáblista:

Hozzászólások