Színház

Woyzeck

előadás, 1 felvonás, 90 perc, magyar, 2011.

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

A feldolgozás Robert Wilson ötlete nyomán készült.
Zene és dalszöveg: Tom Waits, Kathleen Brennan
Az ősbemutató szövegváltozata Ann-Christin Rommen és Wolfgang Wiens munkája.


A Woyzeck valós eseményen alapul: 1821-ben, Lipcsében, Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét. A korabeli közvéleményt évekig lázban tartotta a latolgatás, beszámítható-e vajon Woyzeck.

Tom Waits: "Semmit nem tudtam a Woyzeck-ről. Kathleen (Kathleen Brennan, Waits felesége) valamivel többet tudott nálam, de én nem igazán ismertem sem a sztorit, sem az egészet. Úgy mesélték el nekem a történetet a rántottám fölött, egy bostoni kávézóban, pár éve."

Georg Büchner (1813-1837) mindössze három drámát írt élete 23 éve alatt. Ezek közül utolsó a Woyzeck, amelyen haláláig dolgozott, de már nem volt ideje véglegesíteni a dráma szerkezetét. A szöveget először 1879-ben adták ki, ám viszonylag csekély visszhangot kiváltva. A darab iránt komolyabb érdeklődés csak az első világháború idején, az annak hatására fellobbanó művészeti élénkülés hatására támadt; akkor méltányolták először eredetiségét, sajátos, félelmetes, és teljesen egyedi nyelvi világát, szinte filmszerű jelenetezési technikáját, és a szereplők átütő, lemeztelenített ábrázolását. A különös, látomásos szöveg a modern dráma élvonalába emeli a Woyzecket.

Tom Waits: "A Woyzeckben minden együtt van, ami érdekes: őrület, gyerek, szenvedély, gyilkosság. Vad, szexi, izgalmas, megragadja a fantáziát, arra kényszerít, hogy töprengj azokon az embereken, akik benne szerepelnek, és ezáltal reflektálj a saját életedre. Úgyhogy szerintem minden benne van, amit egy történettől várni lehet, és érdekes lesz még ötszáz év múlva is."

2000-ben, a koppenhágai Betty Nansen Színházban volt Robert Wilson és Tom Waits közös alkotásának, saját Woyzeck-adaptációjuknak ősbemutatója. A Katona József Színház új premierje a Woyzeck újra- és továbbgondolása.

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. november 4., Katona József Színház

Stáblista:

Hozzászólások

tholgyess 2011 nov. 09. - 13:58:56
A Stúdió K-s elõadással /1978/ még egy napon sem szabad emlegetni! De volt azóta több is,amely jobb ennél.
Tom Waits csizmája nagyott koppan az asztalon, semmi köze Büchnerhez. Angolul?!? /Következõ ajánlatunk: Lear + Cohen/.
Keresztes jó lenne megfelelõ koncepcióban, Kovács, Elek, Fekete jólküzd,dehiába,a többi csönd. Mi tartott két óráig?
"Ein Mensch ist ein Mensch",egy darab az egy elõadás. Máskor,máshol.
4/10
bysoma 2011 nov. 08. - 03:31:34 4/10
Hát ezaz! A 70-es évekbeli elõadással állja a versenyt, de a mával nem nagyon. Még kellemesnek sem mondható unatkozás. A zene jó, de hát az Tom Waits...
10/10
elszabó 2011 nov. 07. - 23:46:38 10/10
A megalázottsága miatt megbomló Woyzeck története, aki a mindennapos szegénységét félrelépéssel feledtetõ asszonyát megöli, nem túl komplikált. A darab ereje az elõadásban rejlik! Tom Waits a darabhoz írt dalai kiemelik a látomásos nyelv feszültségét, a professzionális koreográfia (Horváth Csaba) és színészek kiváló alakítása pedig ütõssé teszik az elõadást. A Katona interpretációja állja a versenyt az Orfeo Csoport Fodor Tamás rendezte 70-es évek beli legendás elõadásával, melyet Székely B.Miklós és Gaál Erzsébet játéka tett feledhetetlenné.
9/10
CinkaPanna 2011 nov. 06. - 14:51:32 9/10
Nyomasztó és elvont,de a színészek kitûnõek!