Színház

Yeats Triptichon

előadás, magyar, 2008.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A Crescendo Színház a szöveg mellett a térbeli mozgás és a zene egyenrangúságát kívánja kifejezésre juttatni. A gondolat, az érzelem és a ritmus együttese juttatja el a nézőhöz a darab mondanivalóját.


Az ír irodalom kimagasló tehetségű Nobel-díjas költője és drámaírója nálunk inkább versei által ismert. A hazája függetlenségéért mindig hitet tevő művész magas hőfokú, mély intenzitású drámáiban erkölcsi dilemmák, a jó és a rossz küzdelme, a csoda várása jelenik meg költői látomásban.
A művek formailag közel állnak a japán no színjátszáshoz, sőt filológiailag ki is mutathatók eredet-egyezések. De Yeats szuverén műveket hozott létre, feszült drámákat, mély katarzist. Az antik és a no irányokat jelzik a zenészek aktív szerepeltetése, akik játszanak, énekelnek, kórust alkotnak, olykor narrálják az eseményeket. A szereplők többnyire maszkot viselnek.
Az előadásmód pontos fegyelmet, ritmust és nagy koncentrációt igényel. A szövegek mélységében rejlő igazságok és feszültségek megjelenítését és megértését segíti a koreografált mozgás.

A(z) Crescendo társulat előadása

Bemutató időpontja:

2008. szeptember 25., Crescendo társulat

Stáblista:

Hozzászólások