Színház

Yvonne, burgundi hercegnő

előadás, 2 felvonás, 180 perc, lengyel, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Teatr Śląski im.Stanisława Wyspiańskiego (Sziléziai Stanisław Wyspiański Színház) az észak-sziléziai Katowicében működik. A színház repertoárján hazai és külföldi klasszikus és kortárs drámák egyaránt szerepelnek. A társulat művészeti vezetője Tadeusz Bradecki, aki 1998 óta az Európai Színházi Unió egyéni tagja.

A Gombrowicz-kutatóként is ismert Bradecki 2008-ban az Európai Színházi Unió Fesztiválja keretében Gombrowicz-workshopot tartott Kolozsváron. Itt ismerkedett meg a Kolozsvári Magyar Színház akkori művészeti aligazgatójával, és a közös műhelymunkán látottak alapján Bradecki felkérte Keresztes Attilát Yvonne-t rendezni. A Katowicében 2010. február 26-án bemutatott előadás annyira jól sikerült, s olyan pozitív visszhangra lelt nemzetközi szinten is, hogy azóta meghívták többek között Ostravába és a radomi Gombrowicz Fesztiválra. Kolozsváron pedig a katowicei Yvonne az idei Interferenciák Fesztivál utolsó produkciója lesz.

A lengyel színház honlapján "magyarországi" rendezőként feltüntetett Keresztes Attila vendégmunkájában - állandó munkatársának, Bianca Imelda Jeremias látvány-elképzeléseinek is hála - a román és a lengyel színpadi jellegzetességek ötvöződéséből született színpadi vízió különös, új expresszív remeket teremtett.

A sepsiszentgyörgyi születésű, 37 esztendős Keresztes Attila 1996-ban végzett a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színházművészeti Tanszékén az első Kolozsváron indított színészosztályban Csíky András és Spolarics Andrea tanítványaként. A diploma kézhezvétele után a Kolozsvári Állami Magyar Színházhoz szerződött, ahol a színészi feladatok mellett egyre sikeresebb rendezőként dolgozott, mindeközben tanított a színművészeti egyetemen, 2002-től pedig az Európai Színházi Unió ma már egyetlen magyar nyelvű tagszínháza művészeti aligazgatója is lett.

Első rendezői sikerét a kolozsvári színészosztályával színpadra állított A képzelt beteg című vizsgaelőadás hozta meg a számára, amelyet a magyar főváros közönsége is láthatott a "Vendégségben Budapesten" keretében, amiként a legtöbb Keresztes nevéhez fűződő kolozsvári produkciót vagy a Csíki Játékszínben színpadra állított Szerelem című vendégrendezését is. Románia több magyar színházán kívül rendszeresen dolgozik Magyarországon is. Legutóbb például Szegeden, Pindroch Csaba címszereplésével, Molnár Ferenc Liliom című darabját állította színre, melyért megkapta a Dömötör-díjat.

2009 őszétől a szatmári Harag György Társulat direktora: az észak-romániai magyar színház művészi előrelépéséről a budapestiek saját szemükkel is meggyőződhetnek a szatmárnémeti társulat 2011. januári vendégjátékán.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. december 14., Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások