Színház

Zorba

balett, 2 felvonás, magyar, 2012.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Zorba története nagyon mély hatást gyakorolt rám. Egy ember aki megtanulta élni az életet, ennek minden negatív hatása ellenére is, akit a tánc a legmélyebb bánat után is visszavezet az élet napos oldalára, aki minden sorscsapás után talpra áll és képes optimistán a jövőbe nézni, azt hiszem mindannyian ilyen emberek szeretnénk lenni.

Az író, a zeneszerző, a koreográfus kivétel nélkül igyekszik Zorba történetét hűen a közönsége elé tárni, de kifejezésük eszköztárának különbözősége miatt ugyanazt a célt teljesen eltérő módon tudják csak elérni. Néha egy mondattal olyan hatást ér el az író, melyet szinte vissza sem lehet adni a tánc nyelvén, de számtalanszor egy mozdulat sokkal kifejezőbb, mintha ugyanezt megpróbálnánk több oldalon keresztül szavakkal ecsetelni.

A koreográfus megpróbál a tánc nyelvén gondolkodni amikor egy baletthoz szövegkönyvet készít, hiszen úgy kell gombolyítani és nyesegetni a történetet, hogy a darab mondanivalója a mozdulat szárnyán a közönséghez megérkezzen.

Megpróbáltam ezt a darabot ahol lehetett Zorba vidám, felelőtlen és pozitív egyéniségéhez igazítani mindamellett, hogy a cselekmény drámai fordulatai természetesen rányomják bélyegüket az idevonatkozó képekre.

Kívánom, hogy az az igyekezet, mellyel Zorba a Krétára érkező angol John európai konvencióktól terhes lényét az életöröm és az ő pozitív életszemlélete felé próbálja terelni, Önöknél is táptalajra leljen és az előadás után lélekben gazdagabban és a környező világ problémáival szemben pozitívan felvértezve térjenek meg otthonukba. (Ifj. Harangozó Gyula)

A(z) Győri Balett előadása

Bemutató időpontja:

2012. október 13., Győri Balett

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
enber 2012 dec. 02. - 15:42:12 10/10
Nagy hatású alkotás, kiválóan sikerült balett-adaptáció zseniális díszlettel. Magam sem vagyok nagy balettrajongó, bérletesként mindig félve lépek be a színházba ilyenkor, de ezen elõadás után a legkisebb "menjünk haza" érzésem sem volt. Mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani.