Színtársulat

Magyarországi Német Színház


Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Magyarországi Német Színházat 1983-ban alapították a Tolna megyei megyeszékhelyen, Szekszárdon. 1986-ban lelt mai otthonára, a szecessziós stílusban épült belvárosi épületben, mely korábban a Mozgó Világ mozi otthona volt.


A színház fő feladatai a német nyelv és a német nyelvű színházi irodalom ápolása és közvetítése, valamint a magyarországi németek kulturális értékeinek és hagyományaink megőrzése. A teátrum egyúttal hídként is szolgál a magyar többségi és a német kisebbségi kultúra között. Az előadásokat magyar nyelven feliratozzuk.


A repertoár minden évadban tartalmaz klasszikus és kortárs darabokat a felnőtt és tizenéves közönség számára, egy osztálytermi darabot a középiskolás korosztály számára és egy színpadra alkalmazott mesét a kisgyermekek számára. Minden második évadban műsorra tűzünk egy a magyarországi német kisebbség történetének valamely kiemelt aspektusát feldolgozó produkciót is. Színházpedagógiai programjaink révén nagy hangsúlyt fektetünk az oktatási intézményekkel való együttműködésre és a fiatalok színházi nevelésére az ZsebSzínház-i meseelőadásaink valamint a színpadi előadásokhoz kapcsolódó felkészítő és feldolgozó foglalkozásaink formájában.


Mivel a német kisebbség az ország területén elszórtan él, a DBU csapata szinte minden előadásával rendszeresen járja a vidéket. Ezen túlmenően színházunk jó szakmai és partneri kapcsolatokat ápol a német nyelvterületen élő és/vagy működő szerzőkkel, társulatokkal és színházakkal (pl. Bautzeni Német-Szorb Népszínház), melyek elősegítik, hogy nemzetközi együttműködésekben vehessünk részt.


A DBU-nak jelenleg 20 alkalmazottja van. A színészek ötfős állandó csapata német és magyar színészekből áll. Kiterjedt vendégművész körrel rendelkezünk Németországban, Ausztriában és Magyarországon. Német, osztrák, magyar és szerb rendezőkkel valamint díszlet- és jelmeztervezőkkel dolgozunk együtt, amely lehetővé teszi, hogy folyamatosan új impulzusok érhessenek bennünket a nemzetközi színházi világból is.


A DBU magáénak érzi a „sokféleség egysége” európai gondolatot, és ezzel átitatva kíván hosszú távon fennmaradni Magyarországon a német nyelv és kultúra egyik fontos és meghatározó centrumaként.

A(z) Magyarországi Német Színház helyszín adatlapjához, kattintson ide

Hozzászólások